O notă către clienţi a celei mai mari bănci americane de investiţii, Goldman Sachs, analizată de Profit.ro, indică o perspectivă pozitivă pentru România pe termen scurt, dar avertizează că riscuri rămân pe termen mediu. Deficitul de cont curent şi presiunile inflaţioniste sunt indicate ca probleme care pot ameninţa economia românească.

David Solomon, CEO-ul Goldman SachsFoto: Olivier DOULIERY / AFP / Profimedia

România este într-o etapă de moderaţie a activităţii economice, dar creşterile salariale sunt puternice, spune un document-focus pentru pieţele emergente al Goldman Sachs.

Economia a încetinit în a 2-a parte a anului trecut, în linie cu un comportament general al ţărilor din regiune, dar piaţa muncii a fost robustă, cu majorări medii anualizate de 13% ale veniturilor angajaţilor.

Inflaţia este înscrisă pe o traiectorie de reducere abruptă, dar presiunile inflaţioniste rămân ridicate.

Aşteptările bancherilor de la Goldman Sachs sunt că BNR va menţine rata de dobândă de intervenţie la 7% pe întreg parcursul anului 2023, relatează Profit.ro.

În opinia americanilor, dezechilibrele externe rămân un motiv major de îngrijorare. Deficitul de cont curent este de 9%.

Un factor de frânare este faptul că 2024 va fi un „super-an” electoral, cu alegeri parlamentare, prezidenţiale, locale şi europarlamentare. „Eşecul în a reduce deficitul fiscal va adăuga atât la riscul fiscal, cât şi la cel extern”, spun cei de la Goldman Sachs.