Avem o directivă europeană pe care trebuie să o implementăm și noi, ne place, nu ne place: neplata TVA să devină infracțiune, a declarat Lucian Heiuș, președintele ANAF, într-o conferință EY România.

Lucian Heiuș, președinte ANAFFoto: Hotnews / Florin Barbuta

„Nu prea convine la nimeni, nu sună foarte plăcut dar este o directivă. Va da un semnal pentru cei care preferă să nu achite TVA că lucurile nu sunt în regulă”, a spus el.

În 2023, spune el, inspecția fiscală va acționa pe această parte a TVA-ului, „ca să vedem cât este declarare și neplată laTVA, să vedem ce facem acolo”.

  • În momentul în care vor funcționa factura electronică, e-Transport acest lucru va duce la reducerea evaziunii pe TVA. Este tentant să o evazionezi.

„Am o problemă la conformarea la plată la TVA. Din totalul impozitelor care rămân în arierate și nu se achită, TVA-ul are ponderea cea mai mare. Dacă companiile încep să-și plătească tot ce înseamnă contribuții, impozit pe profit, dividende, dacă ar fi sa aleagă ce impozite să nu plătească, dacă nu au 100% banii, întotdeauna se lasă (la urmă n.r.) TVA”, a mai arătat Lucian Heiuș.