ANAF are în lucru două mari proiecte de digitalizare a căror finalizare este 2025: Big Data și Sfera, susține șeful Fiscului, Lucian Heiuș.

Presedintele ANAF Lucian HeiusFoto: Hotnews / Florin Barbuta

„Big Data este acea mare platformă prin care putem să facem acea analiză de risc complexă și completă și să nu mai fim nevoiți să ne folosim resursele acolo unde nu este nevoie. Să mergem doar în zonele unde se produce evaziunea fiscală”, a spus el, într-o conferință EY.

SFERA este o nouă platformă în care să pot gestiona activele și creanțele firmelor.

„SFERA prevedea în prima etapă să fie doar pentru persoane juridice. Am schimbat caietul de sarcini. Duc niște lupte grele ca să pot să conving CNIF – Ministerul Finanțelor ca în SFERA să fie inclusă și GOTICA (care le creează mai probleme n.r.) și să avem un sistem integrat care să gestioneze atât persoanele fizice cât și juridice. Altfel n-am face nimic. Am face lucrul doar pe jumătate”, a precizat el.

Odată cu SFERA, spune el, “nu vom mai fi nevoiți să așteptăm 2-3 ore ca să vezi o fișă fiscală pentru o persoană fizică, să se creeze nemuțumirile care sunt astăzi: să nu poată să intre cineva să-și vadă fișa fiscală pentru o persoană juridică”.

„Riscul pe care îl avem: Legea achizițiilor care pe mine mă sperie cel mai mult. Mă sperie procedura pe care trebuie să o parcurgem privind licitațiile care pot să ne dea peste cap cu contestațiile cu termene foarte lungi”, a mai afirmat Lucian Heiuș.

  • În anumite cazuri se poate ajunge la pierderea finanțării. Acesta este riscul cel mai mare pe care îl avem.

Potrivit acestuia, ANAF are nevoie de schimbarea întregii tehnici de calcul pe care o are, „de la niște servere foarte performante care să susțină bazele de date, până la ultimul laptop care trebuie să ajungă la un inspector”.