Sindicatul Polițiștilor Europeni Europol și Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare SNPP - afiliate la Federația PUBLISIND și Blocul Național Sindical - declanșează o serie de proteste pentru aplicarea legii-cadru privind salarizarea, precum și pentru recunoașterea complexității muncii care implică riscuri deosebite insuficient compensate prin legislație, se arată într-un comunicat de presă.

Protest politistiFoto: Captura YouTube

Miercuri va avea loc un miting de la ora 12:00, la Ministerul Muncii.

Începând de miercuri 17 august 2022, SNPP și EUROPOL organizează lunar mitinguri în susținerea aplicării Legii-cadru nr. 153/2017, act normativ suspendat prin ordonanțe de urgență începând cu anul 2020.

Organizațiile sindicale cer pentru polițiști și pentru polițiștii de penitenciare:

• acordarea integrală a diferențelor salariale restante (Legea 153/2017);

• majorarea salariilor de funcție cu 15% similar cu salariații din alte ministere;

• actualizarea normelor legale de hrană și echipare cuvenite;

• actualizarea cuantumurilor drepturilor plafonate începând cu anul 2010;

• indexarea pensiilor militare corelat cu inflația reală.

“Cu toate că la 1 ianuarie 2022 perioada de implementare etapizată a legii-cadru ar fi ajuns la final asigurând eliminarea inechităților salariale, aproape de ultimul trimestru al anului 2022, Guvernul României menține suspendarea legii anunțând deblocarea doar a unui sfert din diferențele salariale restante”, menționează sursa citată.

  • Atât polițiștii cât și polițiștii de penitenciare au stat în prima linie în pandemie lucrând în condiții extrem de dure, cu resurse financiare precare și cu 25% din schemele de personal neocupate, respectând programe de muncă imposibile, acumulând ore suplimentare care le distrug sănătatea, îmbolnăvindu-se de COVID sau murind la datorie.

În "compensație", spun sindicatele, guvernanții au refuzat să acorde sporul pentru COVID în cele două domenii, au întrerupt aplicarea legii-cadru la jumătatea perioadei de implementare și au menținut plafonate normele de hrană precum și alte drepturi deși legislația obliga la actualizarea cuantumurilor acestora pe baza evoluției prețurilor, adăugând amenințarea eliminării pensiilor militare.

“În condițiile în care costurile au explodat, salariile polițiștilor și polițiștilor de penitenciare sunt ținute în mod deliberat la un nivel mediocru, surclasat de veniturile obținute în domenii lipsite de riscuri, cu dificultate redusă a muncii, domenii în care salariaților nu li se impun restricții, interdicții, integritate absolută și o disponibilitate permanentă în a efectua orice tip de misiune, la orice ora, indiferent că este repaus săptămânal sau sărbătoare legală. Revendicăm - respectul cuvenit profesiilor noastre!”, au mai afirmat sindicatele.