Așa cum știm, angajații din construcții, agricultură și industria alimentară nu plătesc impozit pe venit și contribuția la sănătate pentru salariile între 3.000 – 30.000 de lei. Ei bine, Ministerul Finanțelor a venit cu două ordine privind procedura de aplicare în acest an.

Ministerul FinantelorFoto: Hotnews

Conform proiectului de ordin referitor la facilitățile din construcții, persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor la angajatori pot opta pentru plata cotei de 3,75% datorate la fondul de pensii administrat privat (Pilonul II).

Proiect ordin facilitati constructii - click pentru a deschide

Opţiunea se depune în scris, la angajator, acesta reţinând contribuţia aferentă potrivit prevederilor legale începând cu veniturile lunii următoare celei în care s-a înregistrat opțiunea.

Pentru aplicarea facilităților fiscale, angajatorii persoanelor fizice trebuie să realizeze cifra de afaceri din construcţii în limita a cel puţin 80% din cifra de afaceri totală.

Aplicarea facilităților din agricultură și industria alimentară

În ceea ce privește facilitățile din agricultură și industria alimentară, de precizat că acestea se aplică din iunie 2022, spre deosebire de cele din construcții, care au intrat în vigoare din 2019.

Proiect ordin facilitati agricultura - click pentru a deschide

La fel ca în construcții, este luată în calcul cifra de afaceri de 80% în activitățile respective.

IMPORTANT: Pentru angajatorii nou-înfiinţaţi, respectiv înregistraţi la registrul comerţului/înregistraţi fiscal începând cu luna iunie 2022, cifra de afaceri se calculează cumulat de la data înregistrării, inclusiv luna în care se aplică scutirea, iar pentru angajatorii existenţi la data de 1 iunie 2022 se consideră ca bază de calcul cifra de afaceri realizată cumulat de la începutul anului, respectiv cumulat de la data înregistrării în cazul celor constituiţi/înregistraţi în perioada cuprinsă între începutul anului şi data de 1 iunie 2022, inclusiv luna în care se aplică scutirea.

Pentru angajatorii existenţi la data de 1 ianuarie a fiecărui an ulterior datei de 1 iunie

2022, cifra de afaceri se calculează cumulat pentru perioada corespunzătoare din anul curent, inclusiv luna în care se aplică scutirea.

La fel ca în construcții: persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor la angajatori care desfăşoară activităţi în sectorul agricol şi în industria alimentară care se încadrează în condiţiile prevăzute pot opta pentru plata cotei de 3,75% datorate la fondul de pensii administrat privat (Pilonul II). Opţiunea se depune în scris, la angajator, acesta reţinând contribuţia aferentă potrivit prevederilor legale începând cu veniturile lunii următoare celei în care s-a înregistrat opțiunea.