Piata portofoliilor de credite neperformante din aceasta zona a Europei a castigat teren in 2015, iar Romania apare in topul regional al Europei Centrale si de Est, cu vanzari estimate (ce includ tranzactii in derulare la sfarsitul anului) la 2,5 miliarde EUR,potrivit studiului Deloitte Deleveraging Europe 2015-2016. Aceste vanzari de portofolii de credite reprezinta o metoda tot mai frecventa de dezintermediere ("deleveraging"), ele constituind in continuare un element strategic pentru banci.

Andrei Burz-Pinzaru,FSI si Radu DumitrescuFoto: Hotnews

“Dacă comparăm volumul creditelor neperformante (“NPL”) tranzacționate în România în ultimii doi ani cu celelalte țări din regiune, putem spune cu certitudine că România se numără printre cele mai active țări din regiune”, a spus Radu Dumitrescu, Director consultanță financiară Deloitte România.

“Potrivit studiului Deloitte, un număr de tranzacții inițiate la finalul anului trecut sunt în continuare în derulare și acestea vor reprezenta factorul-cheie ce va influența tendințele pieței din acest an”, a adăugat Dumitrescu.

Efervescența în activitatea de tranzacționare a creditelor neperformante se reflectă și în evoluția documentației contractuale folosită în acest tip de tranzacții.

“Chiar dacă la momentul actual nu putem vorbi despre un <> propriu-zis în ce privește contractele de transfer de portofolii, avocații și consultanții financiari implicați în multiple tranzacții de tip NPL au dezvoltat un set de <>. Această abordare este de altfel comună și altor jurisdicții, în care contractele cu transferuri de portofolii tind să fie adaptate, concepute și negociate în conformitate cu specificul fiecărei tranzacții în parte, avându-se în vedere bunele practici locale și internaționale. Această abordare poate fi ușor diferită în tranzacțiile prin care se transferă expuneri individuale mari de credite neperformante (nu portofolii), cazuri în care standardul dezvoltat de către Loan Markets Association (LMA) poate reprezenta un bun punct de plecare pentru redactarea contractului de cesiune”, a spus Andrei Burz-Pînzaru, Partener Reff & Associații, societatea de avocați reprezentând rețeaua internațională de avocați Deloitte Legal în România.

Studiul Deloitte arată că, în 2015, cei mai activi cumpărători din CEE au fost Deutsche Bank, Kredyt Inkaso, Kruk și APS. Printre cei mai activi vânzători s-au numărat Banca Comercială Română (BCR), Unicredit Țiriac Bank (România) și Piraeus România.

Principalele concluzii Deloitte Deleveraging Europe 2015-2016:

• România rămâne cea mai activă piață din CEE și se estimează că va continua să rămână așa și în 2016

• La nivelul CEE, tranzacțiile încheiate în 2015 au rămas în linie cu nivelurile înregistrate în 2014

• Un număr de tranzacții inițiate la finalul lui 2015 în CEE sunt încă în derulare și vor influența în mod determinant tendințele pieței din acest an

• Tranzacțiile eșuate nu ajută la dezvoltarea pieței, iar investitorii manifestă anumite rețineri în ce privește probabilitatea finalizării tranzacțiilor

• Stabilirea unei platforme de deservire a portofoliilor garantate dupa achiziție este una dintre preocuparile importante pentru mulți investitori internaționali

• Investitorii regionali se concentrează pe construirea unor relații cu investitorii internaționali cărora le lipsește experiența în regiune, dar au capitalul necesar de a achiziționa portofolii mai mari, și care sunt interesati să acceseze această piață

• Schimbările legislative și impactul creanțelor scoase în afara bilanțului ca urmare a ultimelor runde de exericiții AQR au condus la micșorarea diferenței de preț dintre asteptările cumparătorilor și vânzătorilor de credite neperformante (NPL)

• Se așteaptă ca Slovenia și Croația sa înregistreze creșteri substanțiale în activitatea tranzacțională în 2016