M-am uitat atent la amandoi in timp ce vorbeau. Tolosa parea un iceberg. Nu i se clintea un muschi in timp ce vorbea. Andrea Scaechter masura totul in cifre. Din cand in cand, el ii scria ei pe un biletel ce anume sa raspunda cate unei intrebari din sala. In final raspundea tot el intrucat ea nu vedea pana acolo. Pentru amandoi, economia inseamna cifre. Multe cifre. De fapt, atat de multe incat nu se mai vede nimic in rest. Iar cifrele sunt inselatoare, la fel ca Guvernele. Dupa toata discutia gazduita marti la BNR cu cei doi inalti oficiali ai Fondului Monetar, cred ca am ghicit unde gresesc: sunt indragostiti, iar iubirea orbeste.

Dan PopaFoto: HotNews.ro

Sa fim intelesi: sunt indragostiti de cifre.

Ce altceva poti crede cand, intr-o economie in care evaziunea fiscala din fiecare an atinge 18 miliarde de euro, tu vii sa supra-taxezi, in loc sa aduni bani din ceea ce se fura? Stiu, o sa-mi spuneti ca suntem in Romania si ca la anul sunt alegeri, iar evaziunea e esentiala pentru finantarea lor, insa alta e problema de fond.

  • Daca copilul Dumneavoastra v-ar fura zilnic banii din portofel, in loc sa il opriti sa mai fure, Dvs ati face ore suplimentare la serviciu ca sa mai faceti un ban in plus si sa aveti de paine si tigari?

De la anul, firmele vor plati impozite pe anumite mijloace fixe din bilant. Asa numitele constructii speciale. Sigur, veti spune, ce treaba am eu cu constructiile speciale? Pai, o sa aveti, din pacate.

"Toate companiile care detin constructii speciale vor fi impozitate, deci inclusiv E.ON, Enel, Transelectrica, Transgaz, Romgaz... Nu numai companiile de stat, dar si companiile private (...) Stabilim in perioada imediat urmatoare (nivelul taxarii - n.r.)", a aratat Chitoiu, luni seara, dupa discutiile cu FMI.

  • Sunt considerate constructii speciale sonde de titei, gaze, sare, platforme de foraj marin, centrale hidroelectrice, termoelectrice, nuclearoelectrice, statii de transformare si de conexiuni, precum si cladirile si constructiile speciale anexe ale acestora, posturi de transformare, retele aeriene de transport si distributie a energiei electrice si stalpii aferenti acestora, cabluri subterane de transport, instalatii electrice. Tot aici intra canalizari si retele de telecomunicatii subterane si aeriene, cai de rulare, de incinta sau exterioare, galerii subterane, planuri inclinate subterane si rampe de put, puturi de mina, cosuri de fum, turnuri de racire, baraje si constructii accesorii, diguri, constructii-anexe, de imbunatatiri funciare, porturi, canale navigabile cu ecluzele si statiile de pompare aferente canalelor, poduri, viaducte, apeducte si tuneluri, retele si conducte pentru transportul sau distributia apei, produselor petroliere, gazelor si lichidelor industriale, retele si conducte de termoficare si retele de canalizare, terasamente, platforme betonate, imprejmuiri, instalatii tehnologice, rezervoare si bazine pentru depozitare. 

Firmele mari nu vor accepta sa-si diminueze profiturile si vor transfera aceste costuri suplimentare asupra consumatorului final, ca asa e de cand lumea si pamantul. Pe cale de consecinta, unele servicii se vor scumpi. Pusa in fata acestei intrebari, Andrea Schaechter a parut de-a dreptul socata. "E treaba Guvernului sa gestioneze aceste calcule", a spus ea afisand un calm aparent.

  • Uneori, ai sentimentul ca atat cei din Guvern cat si cei din FMI pur si simplu apasa pe niste butoane si asteapta sa vada ce se intampla dupa aceea, sperand ca daca e rau, lucrurile se vor indrepta in viitorul acord preventiv. Iar la urmatorul se intampla exact la fel.

Impozitarea firmelor bune platnice pentru a acoperi gaurile lasate de evazionisti nu este neaparat cea mai buna masura.

La capitolul reducerii contributiilor de asigurari de sanatate la angajatori, scenariul e similar. Le scadem, chiar daca nu sunt bugetate, chiar daca nu stim ce impact bugetar vor avea, dar hai sa vedem ce se intampla daca....

In schimb, marim salariul minim. Cifrele arata ca vom incuraja consumul. Poate consumul nervos al micilor antreprenori.

Marim acciza la combustibili si ne juram ca din banii stransi vom construi autostrazi. Ia uitati-va la ultimii 24 de ani: cat am construit? Asta e vrajeala, cum ar spune onor Mitica Dragomir.

  • Cei de la Fond dau impresia ca citesc doar inceputul si sfarsitul unor basme celebre. Scufita Rosie pleaca spre bunicuta si in final toata lumea e fericita. Dar intre timp, lupul o mananca de vie pe Scufita, o mananca si pe bunicuta, iar vanatorul nu pare sa respecte drepturile la viata ale animalelor, ucigand cu sange rece lupul. In economia reala, basmele nu se termina la fel...

De partea cealalta, avem si noi o problema. Fiecare firma , sustinand pe buna dreptate ca e jecmanita de Stat, incearca sa isi ""optimizeze fiscal" costurile. Si fura. Pai daca toti incercam sa dam Statului cat mai putini bani, de unde sa finantam Sanatatea, Politia, Invatamantul samd. E o spirala vicioasa din care cu mare greutate vom iesi.

Una peste alta, pregatiti-va pentru o alta crestere economica la nivel macro care va produce falimente si somaj la nivel micro.

Noroc ca microeconomia nu conteaza.