De ce vor unii sa devina faimosi? Unstudiu facut anul trecut a constatat ca cel mai popular obiectiv al copiilor de 10-12 ani este sa devina celebri cand vor fi mari. Putin mai tarziu, cercetatatorul in psihologie JohnMaltbya gasitsi elsasemotive mari pentru care oamenii cauta sa ajunga faimosi. Unele tin de banii multi asociati celebritatii, altiele de nevoia de a fi recunoscut in public, dar cele mai multe sunt asociate persoanelor cu tendinte narcisiste. Foarte putini vor sa ajunga celebri ca sa ii ajute pe altii de pilda. Iata aici un alt studiu mai recent pe aceeasi tema..

ganduriFoto: Muzart Grafica

NATURA UMANA:

  •  "Potrivitori" de persoane (oameni care "netezeau" posibilele diferente de vederi dintre doua persoane in vederea mariajului), preparatori de Salaeratus ori specialisti in Divinatie. Joburi care demult erau cautate dar care astazi nu mai exista. Cel putin nu in Vest. Peste 300 de ani, cand voi scrie aceasta rubrica, voi trece in lista si meserii aflate azi la mare cautare: sef, functionar bancar care iti ia rata din portofel sau politist care te trage pe dreapta doar pentru ca ai condus cu picioarele pe geam.
  • Fata, am dormit azi noapte ca un nou-nascut, fataaaaa! Desi vrea sa spuna ca a dormit adanc si bine, toate mamele stiu ca nou-nascutii mai tipa in somn, se trezesc si uneori fac galagie. Sau: Singura persoana in care am incredere sunt eu! Cine e oribilul care a inventat mizeria asta? Am incredere in soferul de pe 202 ca va veni sa ma duca la metrou, am incredere in vatman ca ma duce la Universitate (daca nu as avea incredere nu m-as urca in metrou) samd. 14 expresii pe care le folosim aiurea.
  • Nici nu stii cum e mai bine: sa faci publica lista salariilor dintr-o companie sau s-o tii la secret? Daca o tii secret, nici nu se cheama ca esti foarte transparent, iar cei care castiga mult au tendinta sa frece mai des menta decat cei care sunt platiti prost. Daca o faci publica, cei prost platiti, vazand ce putin iau la lichidare fata de unii colegi, vor freca menta si mai abitir. ..
  • Cele mai mari nave-container pot transporta 745 milioane banane în 15.000 de containere. Adica una pentru fiecare europene și nord-americane. În 2009, cele mai mari 15 de nave emiteau gaze cu efect de seră la fel de mult ca 760 milioane de mașini. Chiar acum, există cel puțin 20 de milioane de containere care strabat lumea. Transportul maritim este ieftin. Atât de ieftin incat pentru scotieni e rentabil sa scoata pestele din apa, sa-l trimita in China ca sa-l transforme in file si apoi sa-l aduca inapoi in Scotia ca sa-l vanda. 10 lucruri fascinante despre industria care iti aduce 90% din ce ai pe tine.

GIFURI, FOTOGRAFII, ANIMATII:

ANIMALE, PLANTE, BIOLOGIE, BOTANICA:

  • Daca esti intr-o padure tropicala din Brazilia, s-ar putea sa auzi din cand in cand o serie de chitaituri si pitigaieli. Sunt semnalele de alarma transmise de o maimuta neagra (nigrifrons Callicebus). Aceste strigate sunt incarcate de informatii legate de tipul de pradator care le pune in pericol dar su de locul din care vine amenintarea. Text din Biology Letters.

TEHNOLOGIE:

VIDEO:

  • 10 lucrari celebre ramase neterminate

  • Cateva experimente pe care le puteti  face acasa

  • 10 obiceiuri de nunta ciudate

  • Cele mai proaste piese muzicale din 2012

  • TED Talks.Robert Neuwirth: Puterea economiei subterane

Robert Neuwirth a petrecut patru ani printre rafturile haotice ale pieţelor stradale, vorbind cu cărăuşii şi vânzătorii ambulanţi, studiind remarcabilul „System D", reţeaua economică mondială neînregistrată. Oferind 1,8 miliarde de locuri de muncă, e o economie al cărui domeniu de aplicare şi putere sunt subapreciate. Subtitrat in romana.

a