Guvernul a aprobat joi alocarea unor fonduri de aproximativ 9,33 miliarde lei pentru plata în avans, respectiv la începutul lunii mai, a pensiilor şi a altor drepturi prevăzute de legi speciale, aferente lunii aprilie 2024.

Bani de pensieFoto: Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE (18:23) Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, la Timișoara:

  • Hotărârea de Guvern ne permite să declanșăm procedurile în luna aprilie astfel încât banii să fie livrati la timp atât prin Poșta Româna care virează aproape jumătate din pensiile românilor, dar și de a alimenta conturile celor 22 de bănci comerciale cu care Ministerul Muncii și Casa de Pensii au convenții. Estimările sunt ca atât Poșta, cât și băncile se vor incadra în graficul agreat.
  • Data la care vor primi pensiile pe cont este de 2-3 mai în loc de 12 mai data pe care o aveam în conventie, iar data la care vor livra pensiile factorii poștali va fi undeva până la 3 mai inclusiv.

Mai exact, Executivul a aprobat două acte normative care asigură plata în avans a pensiilor și a altor drepturi prevăzute de legi speciale, aferente lunii mai 2024.

Astfel, Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) urmează să vireze până în 30 aprilie sumele necesare către Poșta Română și băncile comerciale cu care are încheiate convenții pentru plata acestor drepturi.

  • ”Devansarea plății pensiilor înainte de sărbătorile de Paște presupune un efort susținut pentru care vreau să le mulțumesc tuturor celor implicați, colegilor din minister, Casei Naționale de Pensii Publice și caselor teritoriale de pensii, băncilor comerciale cu care CNPP are încheiate convenții și, nu în ultimul rând, reprezentanților Poștei Române, care vor face eforturi pentru ca aceste drepturi să ajungă cât mai repede la pensionari”, a declarat ministrul Muncii, Simona Bucura -Oprescu.

Pentru plata în avans a pensiilor aferente lunii mai 2024, prin mandat poştal, va fi virată către Compania Naţională Poşta Română suma de peste 1,96 miliarde de lei din bugetul asigurărilor sociale de stat, respectiv circa 340 milioane de lei din bugetul de stat.

Către băncile comerciale se va vira suma de peste 6,34 miliarde de lei din bugetul asigurărilor sociale de stat, respectiv peste 680 milioane de lei din bugetul de stat.