Din 2022, activitatea de emitere a Soluțiilor fiscale individuale anticipate (SFIA) s-a mutat de la ANAF la Ministerul de Finanțe, fiind un lucru cerut de multă vreme de mediul de afaceri. Daniel Anghel, Partener, Liderul Departamentului de consultanță fiscală și juridică a constatat că lucrurile nu merg cum ar trebui.

FiscalitateFoto: Stevanovicigor | Dreamstime.com

„Noi, ca mediu de afaceri, am cerut tranziția de la ANAF la Ministerul de Finanțe. Dorința ni s-a îndeplinit, dar lucrurile nu merg cum ar trebui să meargă, aproape deloc”, a spus Anghel.

Dimpotrivă, afirmă el, „am văzut decizii SFIA care sunt decizii de inspecție fiscală”.

„Un contribuabil vine în mod voit către Ministerul de Finanțe, transparent. Înainte să înceapă o activitate, își pune o întrebare pentru a reglementa lucrurile și se trezește după 3-4-5 ani cu soluții emise de ANAF pozitive, ca în final să constate că decizia e negativă, dar și cu sume prevăzute ca și cum ar fi un eventual control. Prerogativele instituției SFIA sunt depășite în totalitate", a explicat el.

Potrivit acestuia, lucrurile au funcționat la ANAF, mai bine sau mai rău, dar au funcționat.

„Cred că și acolo componența echipei, prerogativele și obiectivele pe care le au poate că nu ar fi rău să fie ajustate”, a mai arătat reprezentantul PwC.

Sursă foto: Dreamstime.com