Atât Banca Mondială cât și Fondul Monetar Internațional (FMI) ne recomandă să introducem, undeva în viitor, impozitarea progresivă. Ideile celor două instituții internaționale diferă în privința procentelor. Dacă Banca Mondială vine cu 4 scenarii, FMI are doar unul. Totuși, un singur lucru este menționat de ambele organisme: să se elimine excepțiile fiscale.

TaxareFoto: Mellimage | Dreamstime.com

Scenariul FMI privind impozitul progresiv în România

FMI vorbește, într-un raport, despre introducerea unei rate de 20% pentru decila de top aferentă distribuției veniturilor (în timp ce se menține cota de 10% până la decilele superioare). În opinia instituției internaționale, asta ar lăsa majoritatea contribuabililor neafectați. Pe baza acestui scenariu de reformă, aproximativ 5,6 milioane de contribuabili nu ar plăti taxe mai mari, ci doar 650.000 de români. Ar aduce venituri suplimentare de 1% din PIB.

De asmenea, recomandă introducerea unor credite fiscale pentru persoanele cu venituri în decila de jos a distribuției veniturilor. Scopul este de a încuraja participarea pe piața muncii.

Presupunând că o gospodărie câștigă 10.610 lei anual, ar primi o rambursare suplimnetară de 4.031 lei, sau 38% din venitul său brut. Acest scenariu de reformă nu ar avea impact asupra cotei medii de impozitare pentru decilele 10 și 90 și scade pentru decila de jos, în timp ce crește pentru cea de sus.

În România avem mulți angajați care figurează ca având salariul minim datorită regimului microîntreprinderilor. Datele FMI sugerează că aproximativ 1 milion de contracte de muncă plătite astfel sunt în microîntreprinderi. De aceea, FMI spune că este nevoie o reformă la microîntreprinderi înainte de a veni cu astfel de măsuri.

Un sistem cu credite fiscale făcut bine va încuraja oferta de muncă și pentru a sprijini progresivitatea poate avea un cost bugetar al veniturilor mai mic.

În afară de scenariul de 10/20%, FMI spune că se pot face scenarii și cu16%/20% sau 16%/25%.

Ce scenarii a făcut Banca Mondială când vine vorba despre introducerea unui impozit progresiv în România

Banca Mondială, într-un raport din vară, a venit cu câteva idei în privința introducerii impozitului progresiv.

Scenariul 1: păstrarea cotelor actuale, eliminarea scutirilor pentru impozitul pe venitul persoanelor fizice și creșterea nivelului indemnizației de bază (deducerii persoanele). Impact fiscal neutru, deoarece creșterea deducerii este compensată de eliminarea scutirilor.

Scenariul 2: creșterea impozitului pe venit de la 10% la 13% și introducerea unui credit fiscal rambursabil pentru veniturile salariale reduse.

Scenariul 3: eliminarea deductibilității CAS, introducerea a trei cote progresive pentru impozitul pe veniturile persoanelor fizice din muncă (6% pentru veniturile de până la 80.000 de RON/an; 12% pentru veniturile cuprinse între 80.001 RON/ an și 189.000 RON/an; 18% pentru venituri peste 189.000 RON/an) și introducerea unui credit fiscal rambursabil pentru veniturile salariale reduse.

Scenariul 4: eliminarea CASS, eliminarea deductibilității CAS și introducerea a trei cote progresive pentru impozitul pe veniturile persoanelor fizice din muncă (10% pentru veniturile de până la 42.000 RON/an; 20% pentru veniturile cuprinse între 42.001 RON/an și 100.000 RON/an; 25% pentru veniturile de peste 100.000 RON/an).

Sursă foto: Dreamstime.com

Vezi și: Cota unică de 16% fără excepții sau impozit progresiv? Boloș: Așteptăm impactul bugetar al măsurilor fiscale