Impozitul pe cifra de afaceri (de 1%) nu este pe cifra de afaceri, ci pe venit, ceea ce e mult mai grav, susține avocatul Gabriel Biriș, specializat în fiscalitate.

Gabriel BirisFoto: Adi Iacob / HotNews

„Au fost scoase din baza de calcul a impozitului accizele, dar nu și taxa clawback pe care firmele din domeniul farmaceutic o plătesc și care este semnificativă”, spune el.

În opinia sa, introducerea impozitului pe venit în zona farma va genera penurie de medicamente unde taxa clawback e mare, „mai ales când este vorba despre medicamente, gen citostatice și altele scumpe pentru tratarea cancerului, unde prețurile sunt impuse”.

„Practic, se aplică impozitul la o bază inflatată de niște prețuri care sunt reglementate”, a spus Gabriel Biriș, în cadrul unei conferințe organizată de Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării (CLCC).

Conform proiectului asumat de Guvernul Ciolacu, companiile mari (cu cifra de afaceri de peste 50 milioane euro) vor plăti un impozit de 1% pe cifra de afaceri dacă cel pe profit (de 16%) este mai mic.

Practic se introduce o formulă din care se scad diverse lucruri, precum investițiile, ori accizele.

Sunt exceptate companiile care desfășoară exclusiv activități de distribuție/furnizare/transport de energie electrică și gaze naturale și care sunt reglementați/licențiați de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei.

Vezi ce te așteaptă. Citește: Ce taxe adaugă și mărește Coaliția PSD-PNL / Tot ce trebuie să știi