Ada Condeescu, din filmul "Loverboy", a obtinut premiul pentru cea mai buna actrita la Festivalul de Film de la Sarajevo, iar regizoarea Alexandra Gulea a fost recompensata cu premiul Restart Award de 20.000 de euro pentru proiectul de lungmetraj "Copil miner", potrivit site-ului festivalului, citat de Mediafax.

Castigatorii celei de-a 17-a editii a Festivalului de Film de la Sarajevo (22 si 30 iulie) au fost anuntati in cadrul unei gale organizate sambata seara.

Ada Condeescu care interpreteaza rolul Veli in filmul "Loverboy" a primit premiul "The Heart of Sarajevo" (Inima orasului Sarajevo) pentru cea mai buna actrita, in valoare de 2.500 de euro.

Filmul "Loverboy", in regia lui Catalin Mitulescu, ii are in rolurile principale pe Ada Condeescu si George Pistereanu si spune povestea lui Luca, un tanar de 20 de ani din Harsova, care cucereste fete, le face sa se indragosteasca de el si le plaseaza mai departe unei retele din Constanta. Pentru politistii de la combaterea crimei organizate, aceasta tehnica de racolare se numeste "metoda prin indragostire", iar cei ce o practica sunt numiti "loverboys". Luca se plimba cu scuterul prin campiile arse de soare, are grija de bunicul sau si agata fete prin satele sarace de langa Dunare. Viata lui se schimba in momentul in care se indragosteste de Veli (Ada Condeescu). Luca pare hotarat sa renunte la tot ceea ce facea pana acum pentru a ramane cu ea. O plangere depusa impotriva lui de o fosta iubita si presiunea din partea sefului il forteaza sa faca o alegere: sa renunte sau nu la Veli.

Proiectul de lungmetraj al regizoarei Alexandra Gulea, "Child Miner/ Copil miner", prezent pe piata de film, CineLink, in cadrul editiei din acest an a Festivalului de la Sarajevo, a fost recompensat cu premiul Restart Award (servicii de postproductie), in valoare de 20.000 de euro.

Tot in cadrul CineLink regizoarea Adina Pintilie a primit o mentiune speciala pentru "Touch Me Not/ Nu ma atinge-ma".

Premiul pentru cel mai bun film din cadrul festivalului, in valoare de 25.000 de euro, a fost acordat productiei "Breathing/ Atmen", in regia lui Karl Markovics (Austria), in timp ce Premiul Special al Juriului, in valoare de 10.000 de euro, a mers la "AVE", in regia lui Konstantin Bojanov (Bulgaria).

Premiul pentru cel mai bun actor, in valoare de 2.500 de euro, a fost acordat lui Thomas Schubert ("Breathing/ Atmen").

Festivalul International de Film de la Sarajevo este unul dintre cele mai importante evenimente de gen din regiune, care a beneficiat, de-a lungul timpului, de invitati importanti, precum Martin Scorsese, Darren Aronofski, Bono, dar a si oferit sprijin financiar tinerilor artisti din zona.