Titlul sau e "Diaz – Non pulite questo sangue”/” Diaz - Don’t clean up this blood" si a avut la sesiunea din acest an a concursului CNC cel mai mare punctaj. Filmul e produs de italienii de la Fandango si coprodus de Bobby Paunescu si Mandragora Movies, impreuna cu compania franceza Le Pacte. Tinerele vedete italiene Claudio Santamaria si Elio Germano au rolurile principale.

DiazFoto: www.fandango.it

Din distributie mai fac parte Jennifer Ulrich, Monica Barladeanu, Aylin Prandi si Alessandro Roja, dar si peste 30 de actori romani printre care Alexandru Bindea, Cosmin Selesi si Ana Ularu. Regizorul filmului e Daniele Vicari, care a scris scenariul impreuna cu Laura Paolucci.

Filmul, care e finantat cu precadere de Domenico Procacci si de compania sa, Fandango, reconstituie imprejurarile in care la summitul G8 care a avut loc in 2001 la Genova politia a intervenit cu o violenta de nedescris impotriva demonstrantilor antiglobalizare.

400 de protestatari si 100 de forte de ordine au fost ranite, iar un tanar de 23 de ani, Carlo Giuliani, a fost impuscat mortal de un carabinier. Ancheta parlamentara deschisa ulterior a concluzionat ca politia n-a fost vinovata, dar alte procese penale individuale au fost deschise.

Filmul se concentreaza pe seara zilei de 21 iulie 2001, cand politia a efectuat o razie in scoala Diaz din Genova, folosita de catre 93 de demonstranti ca loc de odihna si refugiu.

Filmul descrie, de asemenea, si torturile la care au fost supusi manifestantii in centrul de detentie de langa Bolzaneto. 45 de oficiali, politisti, medici si gardieni au fost ulterior pusi sub acuzare pentru torturarea protestatarilor de la Bolzaneto, printre victime numarandu-se si un jurnalist britanic batut cu bastoanele pana a intrat in coma.

Acesta va fi primul film de fictiune realizat pe acest subiect. In 2002, documentarul german "Gipfelstürmer - Die blutigen Tage von Genua" a fost desemnat cel mai bun documentar la Gala Premiilor Televiziunii Germane.

Domenico Procacci, care a anuntat noul sau proiect in cadrul Festivalului de film de la Cannes din acest an, are in Italia statutul uneia dintre cele mai pe val personalitati din lumea filmului. A produs “Gomorra” de Matteo Garrone si, recent, “Habemus papam” de Nanni Moretti, dar si comedii – ca “Mine vaganti”/”Cine zice ala este!” (care a rulat recent si la noi). Tot el a distribuit in Italia filmul de debut al lui Bobby Paunescu, “Francesca”.

Nascut in 1967, Daniele Vicari a devenit cunoscut ca regizor de fictiune cand filmul sau, “Velocita massima”, a fost selectionat in 2003 la Festivalul de Venetia, primind Premiul “David di Donatello” pentru cel mai bun regizor debutant.

"Diaz – Non pulite questo sangue" este realizat cu un buget de 6,5 milioane euro, din care doar circa 10.200 euro sunt acoperiti printr-un credit - cel de la Centrul National al Cinematografiei din Romania. Restul finantarii vine direct din buzunarele producatorilor.

Filmarile au inceput in Bucuresti, pe 27 iunie. In centrul Bucurestiului, pe o platforma de ciment de 18.000 mp, a fost reconstruita o intreaga strada din Genova. Dupa 20 august, echipa se va muta in Italia, unde va filma pana in 9 septembrie. Gherardo Gossi este directorul de imagine al filmului, iar Benny Atria monteurul.

Monica Barladeanu are cel mai mare rol dintre actorii romani, ea interpretand o jurnalista si jucand in limba engleza. Filmul va fi vorbit in engleza, italiana, franceza, germana si spaniola, deoarece personajele filmului sunt de etnii diferite.

Claudio Santamaria a lucrat pana acum cu Bernardo Bertolucci, Nanni Moretti, Pupi Avati sau Luca Guadagnino, dar cel mai cunoscut rol al sau e cel al teroristului Carlos din „Casino Royale”, filmul din seria Bond semnat de Martin Campbell.

Nascut in 1980, Elio Germano e probabil varful generatiei sale. Lansat de Daniele Luchetti in 2007 cu „Fratele meu este fiu unic”/”Mio fratello e figlio unico”, a fost distins in 2010 la Cannes cu Premiul de interpretare masculina pentru rolul din „La nostra vita”, sub regia aceluiasi Daniele Luchetti.

Premiera mondiala a filmului „Diaz – Non pulite questo sangue”e programata pentru februarie-martie 2012.