Filmul Marfa şi banii de Cristi Puiu va fi proiectat, miercuri 13 iulie, în cadrul programului „Cinemateca Românească” din cadrul Institutului Cultural Român din Londra. Din distribuţie fac parte renumiţii actori Alexandru Papadopol, Dragoş Bucur, Răzvan Vasilescu, Ioana Flora şi Luminiţa Gheorghiu.

Cinemateca se înscrie în programele permanente menite să transforme sediul ICR într-una dintre destinaţiile de film de mare audienţă din Londra. Proiectul este organizat în parteneriat cu Centrul Naţional al Cinematografiei din Bucureşti.

Realizat în 2001, Marfa şi banii este primul lungmetraj al cunoscutului regizor Cristi Puiu, care a transformat definitiv cinematografia românească recentă. Filmul spune povestea unui tânăr naiv, care împreună cu prietenul său şi iubita acestuia pornesc la drum spre Bucureşti să livreze un pachet misterios unui mafiot local. Marfa şi banii a avut premiera la Festivalul de film de la Cannes şi a câştigat premiul FIPRESCI pentru cel mai bun film şi cel mai bun actor la Festivalul de la Salonic.

În cadrul Cinematecii, au fost prezentate până în prezent următoarele filme Italiencele (r. Napoleon Helmis, 2004), Mere roşii (r. Alexandru Tatos, 1976), E pericoloso sporgersi (r. Nae Caranfil, 1993), De ce trag clopotele, Mitică (Lucian Pintilie, 1981) şi O lumină la etajul 10 (r. Malvina Urişanu, 1984). Programul va continua în septembrie cu filmul Duminică la ora 6 de Lucian Pintilie.