In acest weekend se asteapta ca a treia parte a francizei regizate de Michael Bay sa depaseasca pragul psihologic de 600 milioane de dolari incasari, dupa cele 11 zile de cand ruleaza in lume. Expertii dau cu banul si spun ca e posibil ca filmul sa aiba pana la urma incasari de un miliard de dolari, intrand in Top Ten.

Transformers 3Foto: Ro Image 2000

"Transformers 3"/"Transformers: Dark of the Moon" a depasit 500 milioane de dolari incasari dupa noua zile de rulaj in intreaga lume, depasind recordurile stabilite de ultimele doua parti ale francizei "Piratii din Caraibe": "Pirates of the Caribbean: At World's End"/"Piratii din Caraibe: La capatul lumii" si "Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides"/"Piratii din Caraibe: Pe ape si mai tulburi".

Acestea au strans pana acum 963,4 milioane dolari, respectiv 1,014 miliarde dolari - cam aici e stacheta la care tintesc si robotii lui Michael Bay.

Avantajul lui "Transformers: Dark of the Moon" este ca s-a lansat concomitent in SUA si in lume - in 29 iunie, dar mai trebuie sa se lanseze in China, Japonia, Coreea de Sud, Mexic si Taiwan (China si Japonia, unde se lanseaza in aceasta luna, sunt teritorii extrem de importante.).

Site-ul de specialitate www.boxofficemojo.com precizeaza ca "Dark of the Moon" a castigat 214 milioane de dolari numai in Statele Unite, cifra aflata cu 27 milioane de dolari sub cea facuta de "Revenge of the Fallen"/"Razbunarea celor invinsi", a doua parte a francizei "Transformers".

In strainatate, "Dark of the Moon" a mers pana acum cel mai bine in Rusia (unde a facut 30,1 milioane USD), Germania (20,1 milioane USD) si Brazilia (9,6 milioane USD).

Deoarece filmul inca nu a avut premiera peste tot in lume, se asteapta ca in 10 iulie - a 11-a zi de la premiera mondiala -, sa fi depasit 600 milioane de dolari incasari. Daca acest lucru se va intampla, spune www.boxofficemojo.com, filmul va depasi recordul incasarilor de aproape 600 milioane de dolari - suma stransa in 12 zile, insa, de ultimele doua parti ale seriei "Piratii din Caraibe".

"Dark of the Moon" poate astfel trece pe locul doi in ierarhia filmelor cu cele mai mari incasari din 2011, dupa "Piratii din Caraibe: Pe ape si mai tulburi" si inaintea lui "Fast Five" (601,5 milioane USD).

Expertii se arunca si spun ca, daca lucrurile merg in acelasi ritm, "Dark of the Moon" ar putea intra in galeria superproductiilor care au avut incasari de peste un miliard de dolari, ca al noualea film din istorie care depaseste acest prag psihologic.

Lucrul care ii impiedica sa fie prea siguri este ultima parte a francizei "Harry Potter", "Deathly Hallows Part 2", care se lanseaza la nivel mondial in 15 iulie.

Succes impotriva parerilor criticilor

Recordman de incasari, "Transformers 3" nu s-a impiedicat de primirea amestecata a criticilor. In SUA, cel putin, reactiile acestora au fost foarte diferite. Roger Ebert, una dintre cele mai respectate voci, i-a dat un punct din patru si l-a numit: "un film urat din punct de vedere vizual, cu o poveste incoerenta, personaje de lemn si dialog fara valoare", spunand ca a avut una dintre cele mai neplacute experiente cinematografice.

In schimb, A.O. Scott a scris in "The New York Times" ca "Transformers 3" ar putea fi cel mai bun film al lui Michael Bay si ca e, "de departe, cel mai bun sequel in 3D realizat vreodata despre imense masinarii venite din Univers".

Lasand la o parte concurenta cu celelalte sequel-uri in 3D cu masinarii venite din Univers, criticul american tine sa precizeze ca, spre deosebire de a doua parte a francizei "Transformers" care i s-a parut cel mai prost filmul al anului 2009, "Transformers 3" e, in ciuda lipsei de coerenta si credibilitate, sau a lipsei unor personaje adevarate, un film care justifica pe deplin folosirea 3D-ului.

El vorbeste despre o "imaginatie vizuala care e in acelasi timp extrem de curajoasa si atent mestesugita", adaugand ca de la "Avatar" incoace, secventele de actiune in 3D au fost "o bataie de cap pentru spectatori" si un "bandaj" pentru lipsa de inspiratie a cineastilor.

La noi

In Romania, box-office-ul premierelor e in continuare dominat de "Piratii din Caraibe: Pe ape si mai tulburi", care a strans 6.284.330 RON in sapte saptamani de la premiera.

Conform site-ul de specialitate cinemagia.ro, "Transformers 3" se afla deocamdata pe locul al 12-lea, cu 1.320.505 RON dupa o saptamana de rulaj.