Filmul "Visszateres" (Întoarcerea) al regizoarei Elek Judit se prezintă publicului internaţional în cadrul programului de concurs al Festivalului Internaţional de la Moscova. Cea de-a 33-a ediţie a festivalului va incepe pe 23 iunie si are intre organizatori pe premiatul cu Oscar Nikita Mihalkov, iar ca presedinte al juriului international pe renumita actrita Geraldine Chaplin.

"Visszateres" (Întoarcerea), ultimul film al lui Elek Judit, o coproducţie maghiaro-română, realizată cu colaborare suedeză, va avea primul contact cu publicul international la Moscova. Actriţa principală a filmului este Kathleen Gati, din Los Angeles. Eroina principală a peliculei, Katherine, a supravieţuit în copilărie Holocaustului într-un sat din Ardeal, apoi s-a stabilit în Suedia. În 1980 se întoarce pentru prima dată într-o vizită pe pământul natal, împreună cu familia iar amintirile fericite sau înfricoşătoare ale uitatei copilării se re-întrupează, ba mai mult, trebuie să facă faţă realităţii apăsătoare a dictaturii ceauşiste şi iubirii născânde dintre soţul său şi propria ei soră. În paralel, ni se arată şi povestea - sfârşită tragic - a lui Sandor, prietenul şi iubirea ei din copilărie, care acum este un pădurar al Dictatorului.

"Visszateres" (Întoarcerea) este un film cu o abordare personalizată, cu o poveste care parcurge mai multe linii temporale, fiind unul dintre cele mai lirice filme ale lui Elek Judit. În afară de reperele biografice, punctul de plecare al acestei creaţii cinematografice îl constituie nuvela "Szárnyas lovak" (Cai înaripaţi) a lui Meszoly Miklos, respectiv "10.30 du soir en été" (La 10:30, seara, vara) a lui Marguerite Duras. Operatorul filmului a fost Berger Laszlo, producător fiind Elek Judit, iar coproducător Cornelia Paloş.

La premiera moscovită de pe 27 iunie participă Elek Judit - care a scris şi scenariul fimului - respectiv actriţa principală, Kathleen Gati, se arata in comunicatul remis Hotnews.ro. Palmaresul festivalului, printre care se numără şi premiul care îl reprezintă pe Sfântul Gheorghe, patronul Moscovei, va fi decis de un juriu internaţional, prezidat în acest an de către actriţa de renume mondial Geraldine Chaplin. Regizorul israelian Amos Gitai şi mexicanul Arturo Ripstein se numără printre membrii juriului.

Acest concurs de film pentru premiul Sfântul Gheorghe este considerat de către FIAPF (Federaţia Internaţională a Asociaţiei Producătorilor de Film) drept unul dintre cele 14 festivaluri internaţionale de film de categoria A.

Ceremonia decernării premiilor va avea loc pe 2 iulie la cinematograful Puşkin din capitala Rusiei.