Studiorile cinematografice rusesti Mosfilm pun gratuit la dispozitia publicului cinefil cele mai mari filme sovietice. In ultima luna, peste 50 de productii cinematografice din arhiva Mosfilm au fost postate online, prin platforma video YouTube, scrie New York Times. Filmele, in versiune originala si cu subtitrare in limba engleza, pot fi vizionate pe canalul www.youtube.com/mosfilm.

Cate cinci filme vor fi adaugate suplimentar in fiecare saptamana, potrivit AFP, care il citeaza pe Karen Shakhnazarov, directorul companiei cinematografice Mosfilm: "Scopul proiectului este de a oferi utilizatorilor de internet posibilitatea de a viziona legal materiale video de calitate si de a preveni utilizarea ilegala a filmelor noastre".

Dintre filmele deja disponibile online se numara productii vechi celebre, precum creatiile marele regizor rus Andrei Tarkovsky "Andrei Rublev" (1966) si "Solaris" (1972) sau pelicula lui Mihail Kalatozov "Zboara cocorii" (1957). Un alt regizor notabil, Akira Kurosawa, este prezent in lista cu filmul de aventuri "Dersu Uzala" (Vanatorul din taiga, 1975), o coproductie sovieto-japoneza.

New York Times aminteste si de filmul cineastului roman Emil Loteanu - "Gingasa si tandra mea fiara" (1979), ecranizare dupa nuvela "Drama la vanatoare" de Cehov, o pelicula mult apreciata in epoca URSS si pe care criticul american de film Vincent Canby o descria drept "o fascinanta, aproape imbatatoare experienta".

Scena din "Gingasa si tandra mea fiara", in regia lui Emil Loteanu