Intre 11 si 22 mai, la cea de-a 64-a editie a Festivalului de Film de la Cannes vor fi prezentate in sectiunea Short Film Corner 17 scurtmetraje romanesti, dintre care opt incluse in "Romanian Short Waves". Printre acestea se numara filme semnate de Anca Miruna Lazarescu, Luiza Parvu, Cristi Iftime si Ivana Mladenovic. Sunt si alte prezente romanesti la Cannes, mai importante si deja anuntate, intr-o editie care se anunta mai interesanta decat cea de anul trecut.

Afisul festivaluluiFoto: www.festival-cannes.com

Lista completa a scurtmetrajelor din "Romanian Short Waves" cuprinde titlurile: "Strung Love" de Victor Dragomir, "Draft 7" de Luiza Parvu, "Intre prieteni" de Ozana Nicolau, "Apele tac" de Anca Miruna Lazarescu, "Skin" de Ivana Mladenovic, "15 iulie" de Cristi Iftime, "Jaful" de Dan Radu Mihai si "Adulter" de Peter Kerec.

In afara acestora, si-au mai inscris filmele in "Short Film Corner" urmatorii regizori: Andrei Popescu ("A Taste of Strawberries"), Sorin Misiriantu ("Benvenuti in Italia"), Erol Mintas ("Berf"), Claudia Topirceanu ("Doamna alba"), Ariana Pendiuc ("Micile vedete la scoala"), Cosmin Croitoru ("Semnul timpului"), Jamil Hendi ("Sinucide-ma!"), Ioana Avram si Grigore Ivan ("The Blind Path"), Ana Cristina Iacob ("The Dowry").

Incepand din acest an, Festivalul de la Cannes acorda o mai mare atentie scurtmetrajelor lansand programul "Cannes Short Films" si legand astfel competitia scurtmetrajelor de Short Film Corner (unde participa circa 1500 de filme). Pe langa proiectiile de scurtmetraj vor avea loc dezbateri si diverse intalniri, scopul programului fiind acela de a da o cat mai mare vizibilitate tinerilor cineasti. Programul „Romanian Short Waves” e organizat de Asociatia Culturala „Secvente”.

Alti romani si cele mai asteptate filme ale editiei

In 2011, cele mai importante prezente romanesti la Cannes sunt Radu Mihaileanu in Competitia Oficiala cu "La source des femmes", filmul lui Catalin Mitulescu, "Loverboy", selectionat in "Un Certain Regard" (adica in Selectia Oficiala, imediat sub Competitia Oficiala), Corneliu Porumboiu in juriul scurtmetrajelor &Cinefondation, Bogdan Mustata care participa cu proiectul lungmetrajului de debut, "Lupu", in Atelierul festivalului, precum si Ada Solomon, care reprezinta Romania in programul "Producers on the Move". De asemenea, proiectul romano-afgan "Firuza", a carui coscenarista este Andreea Valean si care e coprodus de Dan Burlac va participa la Co-production Forum.

Competitia Oficiala abunda in nume mari: Lars Von Trier cu "Melancholia", Terrence Malick cu "The Tree of Life", Aki Kaurismaeki cu "Le Havre", Pedro Almodovar cu "La piel que habito", Alain Cavalier cu "Pater", Nuri Bilge Ceylan cu"Once Upon a Time in Anatolya", Takashi Miike cu "Hara-Kiri: Death of a Samurai", Nanni Moretti "Habemus papam", Paolo Sorrentino cu "This Must be the Place" si, in premiera, Radu Mihaileanu cu "La source des femmes", in care Romania nu e implicata si a carui actiune se petrece undeva intre nordul Africii si Orientul Mijlociu.

Festivalul se deschide cu cel mai recent film al lui Woody Allen, "Midnight in Paris", unde joaca si prima doamna a Frantei, Carla Bruni. Ultimele zvonuri spun ca aceasta si-ar fi anulat venirea pe Croazeta pentru ca ar fi insarcinata.

"Loverboy" se afla si el intr-o companie selecta. Sectiunea „Un Certain Regard” (unde Romania e abonata la premii) se deschide cu Gus Van Sant ("Restless") si mai cuprinde cele mai recente filme de Bruno Dumont ("Hors Satan"), Robert Guediguian ("Les neiges du Kilimandjaro"), Kim Ki-duk ("Arirang") si Hong Sangsoo ("The Day He Arrives").

Trimise si ele la preselectie, lungmetrajele "Din dragoste, cu cele mai bune intentii" de Adrian Sitaru si "Visul lui Adalbert", precum si mediumetrajul "Film pentru prieteni" de Radu Jude nu au fost selectionate in nicio sectiune a festivalului.

Programe paralele

Cannes-ul din acest an sarbatoreste Bollywoodul - programand in cadrul Selectiei Oficiale documentarul "Bollywood - The Greatest Lovestory Ever Told", realizat de Rakeysh Omprakash Mehra si Jeffrey Zimbalist, fara sa uite Hollywoodul. "Pirates of Carribean: On Stranger Tides" (de Rob Marshall) va fi proiectat de asemenea in afara competitiei, ca si cel mai recent film regizat de Jodie Foster, "The Beaver" (unde joaca Mel Gibson), "The Artist" de Michael Hazanavicius (omagiu adus filmelor anilor 20), precum si "La Conquete" de Xavier Durringer, film biografic despre ascensiunea lui Nicolas Sarkozy, unde Denis Podalydès il interpreteaza pe acesta, iar Florence Pernel pe fosta lui sotie, Cecila Sarkozy.

Sub-sectiunea de Proiectii Speciale, inclusa si ea in Selectia Oficiala, cuprinde filmele: "Labrador" de Frederikke Aspoeck (regizoare premiata in 2004 la Cinefondation), "Duch, Master of the Forges of Hell" de Rithy Panh (documentar despre Kaing Guek Eav, zis si Duch, singurul lider al gruparii Khmerilor Rosii judecat in fata unui tribunal international), documentarul lui Michael Radford despre regretatul pianist Michel Petrucciani si intitulat simplu, "Michel Petrucciani", precum si "Tous au Larzac" de Christian Rouaud, un documentar despre conflictul dintre satenii din Larzac si autoritatile franceze care, in 1971, au vrut sa extinda peste teritoriul satului o unitate militara.

Sectiunea "Cannes Classics", unde in anii trecuti a fost prezentat si "Padurea spanzuratilor" de Liviu Ciulei, programeaza in acest an un numar de filme restaurate, printre care "Portocala mecanica" de Stanley Kubrick (ocazie cu care va veni pe Croazeta protagonistul filmuluil, Malcolm McDowell) si "Puzzle of a Downfall Child" de Jerry Schatzberg, care va deschide sectiunea in prezenta interpretei Faye Dunaway (afisul festivalului o reprezinta pe aceasta fotografiata de Jerry Schatzberg).

Festivalul il omagiaza in acest an pe actorul Jean-Paul Belmondo printr-o seara speciala, organizata in 17 mai, cand va fi proiectat in prezenta acestuia documentarul "Belmondo, The Career", semnat de Vincent Perrot si Jeff Domenech.

Ca o noutate a editiei, Palme d'Or-ul omagial va fi acordat nu in cadrul festivitatatii de inchidere, ci in cadrul celei de deschidere, in 11 mai. In acest an, distinctia i se acorda lui Bernardo Bertollucci. In anii trecuti au mai fost premiati cu un Palme d’Or omagial Woody Allen (in 2002, el oricum nu vrea niciodata sa vina in competitie cu un film al sau) si Clint Eastwood (in 2009, care a fost si un gest reparator pentru faptul ca „Changeling” nu a luat nimic la Cannes in 2008, dar si unul de sustinere pentru faptul ca Hollywoodul a snobat „Gran Torino”.

Si juriile sunt glamour in acest an. Robert De Niro prezideaza juriul mare, cel al Competitiei Oficiale (din care mai fac parte Martina Gussman, Nansun Shi, Uma Thurman, Linn Ullmann, Olivier Assayas, Jude Law, Mahamat Saleh Haroun si Johnnie To.).

Emir Kusturica prezideaza juriul de la „Un Certain Regard”, Bong Joon-ho juriul Camera d’Or, iar Michel Gondry juriul Short Films &Cinefondation.