Luni, 4 aprilie, a debutat la Simon-Bran prima editie Animation Worksheep - cel mai important atelier de film de animatie organizat pana in prezent in Romania - prezentat de Festivalul International de Film de Animatie Anim'est. Cinci scurtmetraje de animatie au intrat in productie, pe baza scenariilor propuse de participanti.

Cei treisprezece tineri animatori români selecţionaţi de trainerii Sergiu Negulici, Dan Panaitescu şi Dragoş Ştefan pentru a lua parte la Animation Worksheep 2011 au început deja lucrul la scurtmetrajele de animaţie pe care le vor realiza în cursul celor două săptămâni de workshop.

Ion Aramă, Valeriu Căliman, Ana Dobrescu, Anna Florea, Codrin Iftodi, Melinda Kadar, Erika Kramari, Vlad Marinescu, Gabriela Mateescu, Matei Focşa Neagoe, Laurenţiu Popa, Gabriela Popov şi Katalin Timar şi-au prezentat ideile şi propunerile de scenarii, în prima zi a atelierului. Participanţii şi trainerii au ales împreună cinci dintre acestea şi au început lucrul cot la cot, pentru a realiza filme de animaţie în tehnici dintre cele mai diferite: 2D, 3D, desen, stop-motion, cu plastilină, vopseluri acrilic, în decoruri atent desenate sau construite şi animate spectaculos.

Vlad Ilicevici, Directorul Executiv Anim'est, spune: "După 2 ani de la prima schiţă, aproape că nu îmi vine să cred că Animation Worksheep se întâmplă. În micul nostru studio de la Bran zboară avioane din plastilină, apar dealuri, case şi pomi din mucava, oameni şi câini din sârmă. In cealaltă sală, ceva mai mare, mişcările rapide de pe tablete devin linii pe display-uri, liniile se grupează în obiecte, care apoi încep să se mişte. După primele zile de Worksheep mi se pare că, datorită trainerilor şi participanţilor, totul se potriveşte perfect. Familia formată din trainerii şi participanţii la Animation Worksheep 2011 dă senzaţia că nu poate apărea nicio problemă în realizarea, într-un timp-record, a unora dintre cele mai reuşite scurtmetraje de animaţie realizate în ultimii ani în România".

Vlad Ilicevici coordonează proiectul Animation Worksheep, iar suportul tehnic şi logistic al atelierului de film de animaţie de la Şimon-Bran sunt asigurate de Alex Olteanu şi Adi Marineci.

Trainerii Animation Worksheep, Dan Panaitescu şi Dragoş Ştefan, au primit veşti bune săptămâna aceasta, când ambele filme la care lucrează studioul DSG – documentarul de animaţie Crulic: Drumul spre Dincolo, regizat de Anca Damian, respectiv mediumetrajul Skugos, regizat de Iulia Rugină şi scris de Ana Agopian, Oana Răsuceanu şi Iulia Rugină – au primit finanţare după cea mai recentă sesiune a concursului de proiecte cinematografice organizat de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC).

O premieră în peisajul educaţional românesc, workshopul prezentat de Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim'est este destinat tinerilor animatori români cu diferite niveluri de experienţă. Animation Worksheep oferă câteva oportunităţi unice în ţara noastră, iar cursanţii şi publicul larg vor putea urmări rezultatele atelierului pe marele ecran, în cadrul celei de-a şasea ediţii a Anim'est, care va avea loc în perioada 7-16 octombrie 2011 la Bucureşti.

La finalul acestuia, fiecare participant va avea în portofoliu un nou scurtmetraj şi o experienţă consistentă de lucru în filmul de animaţie profesionist, având la dispoziţie software şi hardware de ultimă generaţie, furnizate de Adobe, TOON BOOM, Noumax, F64 şi Canon. Rezultatul va fi realizarea unui număr de scurtmetraje, fiecare în tehnică mixtă, care să ilustreze simplu şi puternic cele mai importante principii ale filmului de animaţie.

Sergiu Negulici, Dan Panaitescu şi Dragoş Ştefan, trainerii Animation Worksheep, sunt trei dintre animatorii români „pe val”, cu o experienţă bogată în film, producţii de publicitate şi jocuri video.

Animation Worksheep – powered by Anim'est, este organizat de Asociaţia Estenest, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC).