România a participat pentru a cincea oară la festivalul de film New Europe, eveniment ce prezintă la Filmhouse Cinema din Edinburgh cele mai bune producţii cinematografice din ţările care s-au alăturat Uniunii Europeane în 2004 şi 2007. În acest an, Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu a deschis festivalul, beneficiind de un public entuziast şi laudativ la adresa filmului regizat de Andrei Ujică.

Proiectat în premieră în Scoţia, Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu a fost selectat în majoritatea festivalurilor internaţionale importante: de la Cannes la New York, Toronto sau Londra. "Filmul artistic de montaj" - cum îi place autorului să-l numească - are la bază materiale video totalizând 1000 de ore din arhiva oficială, realizate de-a lungul a 25 de ani. În timpul procesului sumar la care a fost supus împreună cu soţia sa, Nicolae Ceauşescu îşi trece în revistă perioada din viaţă în care a fost la putere: 1965 - 1989. Asistăm la un tablou de epocă, care aduce aminte prin amploare de frescele filmice americane sau despre generaţia Războiului din Vietnam.

Andrei Ujică este autorul unei Trilogii a comunismului ce include Videogramme einer Revolution / Videograme dintr-o revoluţie (1992) şi Out of The Present (1995). Regizorul subliniază: "La urma urmei, dictatorul nu e decât un artist, care are posibilitatea să-şi pună integral în practică egoismul. E doar o chestiune de nivel estetic, dacă el se numeşte Baudelaire sau Bolintineanu, Ludovic al XVI-lea sau Nicolae Ceauşescu".

La sfârşitul lui aprilie, ca o celebrare a talentului inovativ al unui regizor foarte special, Andrei Ujică va fi invitat al festivalului de film East End din Londra, unde va prezenta filmul Out of The Present şi va lua parte alături de alţi regizori importanţi la masa rotundă despre noul val românesc.

Proiecţia filmului în cadrul festivalului de la Edinburgh a fost realizată cu sprijinul Institutului Cultural Român din Londra. Festivalul New Europe promovează creaţia cinematografică recentă din Europa Centrală şi de Est la Edinburgh, gazda celui mai mare Festival Internaţional de Arte din Europa şi a Festivalului alternativ Fringe.