Conceput ca un festival deschis cinematografului de arta, care incurajeaza curente cinematografice nou-aparute, descopera talente si promoveaza tineri realizatori de film care s-au facut deja cunoscuti pe plan intern sau in competitii internationale, Festivalul International de Film “Bucuresti” isi respecta si in acest an traditia, organizand o competitie de lung metraj in cadrul careia cele mai bune filme vor fi rasplatite cu Trofeul Festivalului International de Film "Bucuresti", Premiul pentru cea mai buna imagine, Premiul criticii si Premiul Publicului.

Pe langa deja-consacratul juriu oficial, al carui presedinte este regizorul roman Radu Gabrea, anul acesta, pentru prima data in cei 7 ani de la initiere, festivalul va avea si un juriu al criticii, compus din doamnele Manuela Cernat, Cristina Corciovescu si Dana Duma, toate trei membre FIPRESCI.

In aproape cinci decenii de activitate cinematografica, Radu Gabrea a semnat, in ipostaza de regizor si, uneori, de scenograf si producator, peste 30 de filme. A debutat in 1969 cu filmul „Prea mic pentru un razboi atat de mare”, pe un scenariu de D.R. Popescu, premiat cu Leopardul de bronz la Locarno ’70. Din filmografia sa mai amintim „Dincolo de nisipuri”, din 1973, dupa romanul „Ingerul a strigat” de Fanus Neagu, filmul fiind oprit personal de Ceauşescu. Modificat de cenzură, a fost lansat cu tăieturi masive şi transformări impuse de conducerea de atunci a ţării. După aceste intervenţii şi, mai ales, în urma conflictului direct cu şeful Statului, regizorul se stabileşte în Germania, ţara de origine a mamei sale. Filmul a fost interzis in Romania pana in 1990.

In ultimii ani ai comunismului si-a continuat cariera in RFG. In aceasta perioada, a realizat „Ein Mann wie Eva” (1984), gândit ca un omagiu adus lui R.W. Fassbinder, considerat “O capodoperă, care strigă să fie văzută” (Sunday Telegraph – Londra) sau “Un omagiu cutremurător” (Vincent Canby – New York Times), perceput si azi drept un film cult pentru fanii lui Fassbinder.

Dupa Revolutie, intors in tara, Radu Gabrea a continuat sa lucreze constant, cele mai recente si apreciate titluri din filmografia sa fiind „Cocosul decapitat”, „Calatoria lui Gruber” si „Manusile rosii”.

Radu Gabrea este Doctor în Comunicaţii Sociale la Universitatea Catolică din Louvain-la-Neuve, Belgia si profesor asociat la U.N.A.T.C. in Bucuresti.

Manuela Cernat, Pro Rector al Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica “I.L.Caragiale”, este cercetator principal la Institutul de Istoria Artei al Academiei Romane, membra in Consiliul Stiintific al Institutului de Istoria Artei al Academiei Romane, membra a Uniunii Scriitorilor si a Uniunii Cineastilor, membra a Consiliului Societatii Europene de Cultura de la Venetia si a Catedrei de Comunicare Audiovizuala.

Timp de aproape 20 de ani, Cristina Corciovescu a fost redactor-sef al lunarului „Caiet de documentare cinematografica” publicat de Arhiva Nationala de Filme. In perioada 1990-1993 a fost realizator al emisiunii saptamanale „Ecran” de la TVR, pentru ca, vreme de alti cinci ani, sa fie redactorul-sef al revistei „ProCinema”. A colaboratorat constant, incepand cu 1994, la „International Film Guide” (Londra). Este coautor al volumelor „1234 cineasti romani” (1996), „Cinema... un secol si ceva” (2002), „Lumea filmului” (2005) si „Cele mai bune 10 filme romanesti ale tuturor timpurilor” (2010). A facut parte din juriile Federatiei la festivaluri internationale precum Berlin, Moscova, Valladolid, Viareggio, Sofia si Wiesbaden.

Absolventa a I.A.T.C. „I. L. Caragiale”, Dana Duma a publicat cronici de film si de teatru inca din studentie: peste 3000 de articole, studii si eseuri in re­viste culturale din Romania si din strai­natate. A fost redac­tor-şef adjunct al revistei „Noul Cinema”. A publicat volumele „Autoportretele filmului”, „Gopo”, „Woody Allen, bufon şi filosof” (pentru care a primit Premiul Uniunii Cineaştilor) si „Benjamin Fondane, cineast”. A ingrijit antologiile „Cinema 2000”, „Teatrul, incotro?”, „Tendinte în filmul european”, „Personalitatea cinematografului latino-american”, „Filmul romanesc, incotro?”. A participat la realizarea volumului „1001 Mo­vies You Must See Before You Die”. Este doctor in cinematografie si media, profesor la U.N.A.T.C si secretar al Asociatiei Criticilor de Film din Uniunea Cineastilor. A facut parte din juriile FIPRESCI ale festivalurilor internationale de la Oberhausen, Valladolid, Locarno, Annecy si Toulouse.