Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anima Bruxelles, ajuns anul acesta la cea de-a 30-a ediţie, unul dintre cele mai respectate şi mai vechi festivaluri de film de animaţie din lume, se bucură de o prezenţă românească extrem de consistentă. O bună parte din aceasta stă sub semnul Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est, partener al Anima Bruxelles în cadrul reţelei pan-europene Cartoon. Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anima Bruxelles se desfăşoară, anul acesta, în perioada 4-13 martie.

Filmul lui Ion-Octavian Frecea, Fresca – Blestemul lui Dragulea, a fost selecţionat şi va rula în cadrul competiţiei internaţionale de scurtmetraj a prestigiosului festival belgian, marcând astfel o prezenţă importantă pentru filmul de animaţie autohton în circuitul festivalier european al ultimilor ani.

Mihai Mitrică, directorul Anim'est, este unul dintre cei trei membri ai juriului principal al festivalului belgian, care va alege în acest an câştigătorii competiţiilor internaţionale de scurt şi lung metraj. Alături de el, din juriu mai fac parte două personalităţi ale momentului în filmul de animaţie european: regizorul şi animatorul german Gil Alkabetz, premiat cu o Menţiune Specială la Anim'est 2008 pentru A Sunny Day şi selecţionat din nou în competiţia festivalului în 2010 cu The Da Vinci Timecode şi producătorul Pascal Faure, responsabilul cu strategia prestigioasei companii de televiziune franceze Canal+ în materie de scurtmetraj.

Din programul Anima Bruxelles nu va lipsi o secţiune dedicată scurtmetrajului românesc de animaţie, o selecţie realizată de Mihai Mitrică şi prezentată de Anim'est, din care nu vor lipsi câştigătorul Menţiunii Speciale în competiţia Balkanimation 2009, Firul Ariadnei (r. Attila Bertóti), al Premiului pentru Cel mai bun Film Românesc în 2009, Copacul Urban (r. Vali Chincişan), cel al Menţiunii Speciale pentru Film Românesc, nominalizatul la Gopo 2009 Zgomot Alb (r. Marius Pandele), scurtmetrajul pentru care Bogdan Mihăilescu a fost nominalizat în acest an la Premiul Gopo Tânără Speranţă, Grand Café, sau apreciatul videoclip al lui Anton Octavian realizat pentru piesa britanicilor de la The Mantra ATSMM, Septembers, selecţionat în competiţia Videoclip & Advertising a Anim'est 2010.

Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim'est este din 2010 membru al reţelei Cartoon, care reuneşte cele mai importante festivaluri de film de animaţie din Europa. Cea de-a şasea ediţie a Anim'est va avea loc în perioada 7-16 octombrie 2011 la Bucureşti şi în perioada 21-23 octombrie 2011 la Cluj-Napoca.