Cele mai importante filme romanesti ale anului 2010, ignorate de palmaresul vetustei Uniuni a Cineastilor

de Iulia Blaga     HotNews.ro
Marţi, 8 martie 2011, 15:21

Cadru din Autobiografia lui Nicolae Ceausescu
Foto: Voodoo Films
"Autobiografia lui Nicolae Ceausescu", filmul romanesc cel mai elogiat anul trecut in presa internationala, nu si-a gasit loc in palmaresul Uniunii Cineastilor, anuntat marti, 8 martie, printr-o "intalnire colegiala", la cinema Studio. Nici "Marti, dupa Craciun" nu a fost in gratiile juriului, premiile pentru lungmetraj rasplatind cele mai accesibile titluri.

Plasata la 50 de ani distanta de curentul de innoire din cinematografia romana, Uniunea Cineastilor da lovitura de gratie noului cinema romanesc printr-un palmares sa-i spunem bizar. In anii trecuti, aceste premii (pe care cei din domeniu in general le tolereaza, nedandu-le prea multa importanta) au suferit diverse cosmetizari, astfel incat sa fie sau sa nu fie premiate operele si oamenii care erau sau nu erau pe gustul juriului sau, probabil, al conducerii.

In 2006, de pilda, ca sa nu dea Marele Premiu si Trofeul celui mai bun film, in fapt, al anului 2005, "Moartea domnului Lazarescu", de Cristi Puiu (care a deschis impresionanta ascensiune a filmului romanesc), juriul de atunci a preferat sa nu acorde Marele Premiu si Trofeul, ca pentru a spune ca nici un film nu merita aceasta onoare.

De altfel, daca intrati pe site-ul oficial, veti vedea ca cele mai importante premii ale acelui palmares sunt cele speciale acordate lui Sergiu Nicolaescu, respectiv Dan Pita - "pentru creatie cinematografica", nu cele punctuale de regie, scenariu samd - unde filmul lui Cristi Puiu a fost premiat, e adevarat, desi nu era atat de bun incat sa ia Marele Premiu si Trofeul UCIN.

Daca in 2006 si 2007, trofeul s-a acordat lui "A fost sau n-a fost?" de Corneliu Porumboiu, respectiv lui "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" de Cristian Mungiu (probabil pentru ca Palme d'Or-ul era prea mare ca sa fie ignorat), in 2008 "Restul e tacere", de Nae Caranfil, a primit Trofeul si Marele Premiu (era anul cu "Boogie", de Radu Muntean), iar in 2009 Trofeul si Marele Premiu au mers la "Politist, adjectiv", de Corneliu Porumboiu.

Acum, "Autobiografia lui Nicolae Ceausescu", film care in clasamentele  pe 2010 ale unor mari publicatii de cinema din lume se afla pe pozitii fruntase,  nu a mers deloc la inima membrilor juriului alcatuit din Irina Margareta Nistor, Carmen Galin, Eva Sirbu, Melania Oproiu, Stefan Antonescu, Stere Gulea, Petre Margineanu, Viorel Sergovici si Stefan Velniciuc.

Eseul lui Andrei Ujica, oricat de greu de clasat ar fi in categoria fictiune sau documentar, a fost sarit cu totul din carti, ca si cum nici n-ar fi existat. Acelasi lucru s-a intamplat cu un alt film exceptional, "Marti, dupa Craciun", de Radu Muntean, care nici el nu a fost premiat la vreo categorie.

Interesant e ca aceste filme au reprezentat impreuna, anul trecut, Romania la Cannes, si tot de mana sunt scoase acum din lista filmelor pe care Uniunea Cineastilor, forul cel mai important al profesionistilor din domeniu le acorda celor mai importante realizari din 2010.

Nici "Portretul luptatorului la tinerete", de Constantin Popescu, nu a luat niciun premiu.

Pe gustul juriului au fost, in schimb, lungmetrajele "Morgen" (care a primit Marele Premiu si Trofeul UCIN), "Medalia de onoare" (Premiul de regie pentru Calin Netzer, interpretare - Victor Rebengiuc si Camelia Zorlescu, scenariu - Tudor Voican) , "Eu cand vreau sa fluier, fluier" (Premiul Opera Prima) si "Felicia, inainte de toate" (pentru care a fost premiata totusi doar Ileana Cernat, pentru rol secundar feminin.).

"Medalia de onoare" si "Morgen" au mai fost premiate pentru scenografie - Alexandra Ungureanu, "Medalia de onoare" si "Eu cand vreau sa fluier, fluier" pentru montaj - Catalin F. Cristutiu, iar George Pistereanu, protagonistul din filmului lui Florin Serban, a primit un Premiu Special. Tudor Mircea a mai fost premiat pentru imaginea filmului "Morgen".

Interesant ca nu a fost nimeni recompensat pentru intreaga activitate. Probabil n-a mai ramas nici un vechi cineast nepremiat.

Daca "Autobiografia lui Nicolae Ceausescu" a fost eliminat din carti, Premiul pentru documentar de lungmetraj s-a dus, firesc, la "Kapitalism - Reteta noastra secreta", de Alexandru Solomon.

Alte nelamuriri tin de premii mai mici. De ce premiul pentru actrita in rol principal s-a dus la Camelia Zorlescu, foarte buna in "Medalia de onoare" , dar unde avea rol secundar toata ziua, si de ce Ozana Oancea a fost ignorata pentrul rolul principal din lungmetrajul „Felicia, inainte de toate”, fiind premiata pentru rol feminin in scurtmetraj ("Captivi de Craciun", de Iulia Rugina)? Oricum ideea de a da premii de interpretare pentru scurtmetraj cred ca numai la UCIN se practica.

Un alt mister e motivul pentru care nu s-a acordat premiu pentru rol secundar masculin, unde oferta era generoasa (chiar mai generoasa decat la rol secundar feminin). S-a inventat, in schimb, o sectiune noua, de film experimental, ca sa poata fi premiat si Dan Chisu pentru "Websitestory".

La scurtmetraj, cu exceptia filmului "Colivia", de Adrian Sitaru, sunt premiate - ca si in alti ani, tot felul de filme de care n-a auzit nimeni si care, unele, sunt la limita dintre film si televiziune, sau o incalca asumat si nu doar in sectiune consacrata filmului de televiziune.

Cand au aparut Premiile Gopo, Uniunea Cineastilor a sarit in sus, suparata ca premiile sale nationale au fost furate. Diferenta nu sta numai in sftaif, rochii lungi si transmisiune televizata, ci mai ales in faptul ca acolo exista un juriu care decide nominalizarile dupa care profesionistii din domeniu voteaza.

Premiile UCIN nu sunt decise pe baza voturilor membrilor UCIN, ci pe baza unor jurii. Probabil ca, de fapt, chiar daca membrii ar vota, tot la aceleasi rezultate s-ar ajunge. Tudor Voican, cand a primit Premiul pentru scenariu, s-a aratat mirat, pentru ca apartine unei generatii de cineasti ne- membri UCIN si uite, e totusi premiat.

UCIN numara 11 asociatii profesionale. Membrii sai sunt in special persoane in varsta sau care oricum activeaza in domeniu de dinainte de 1990. Acelasi lucru se intampla si cu presedintele sau, Mihnea Gheorghiu, reales la fiecare nou congres.


Palmaresul Premiilor Uniunii Cineastilor pe anul 2010

Lungmetraj

Trofeul UCIN si Marele Premiu - "Morgen", de Marian Crisan
Regie - Calin Peter Netzer pentru "Medalia de onoare"
Imagine - Tudor Mircea pentru "Morgen"
Scenariu - Tudor Voican pentru "Medalia de onoare"
Rol principal feminin - Camelia Zorlescu ("Medalia de onoare")
Rol principal masculin - Victor Rebengiuc ("Medalia de onoare")
Rol secundar feminin - Ileana Cernat ("Felicia, inainte de toate")
Scenografie - Alexandra Ungureanu pentru "Medalia de onoare" si "Morgen"
Montaj - Catalin F. Cristutiu pentru "Medalia de onoare" si "Eu cand vreau sa fluier, fluier"
Opera Prima - "Eu cand vreau sa fluier, fluier" de Florin Serban
Premiu Special - George Pistereanu pentru "Eu cand vreau sa fluier, fluier"
Cel mai bun documentar lungmetraj - "Kapitalism - reteta noastra secreta"
Film experimental - "Websitestory" de Dan Chisu
Carte de cinema - "Determinari estetice ale imaginii de film" de Mircea Bunescu
Mentiuni:   - Diana Gusca pentru "Websitestory"
                 - Gheorghe Dinu pentru "Padurea corbilor"
                 - Constantin Florescu pentru "Nunta in Basarabia"

Juriu lungmetraj: Irina Margareta Nistor
                              Carmen Galin
                              Eva Sirbu
                              Melania Oproiu
                              Stefan Antonescu
                              Stere Gulea
                              Petre Margineanu
                              Viorel Sergovici
                              Stefan Velniciuc

Scurtmetraj

Premiu Special - "Nu uitati lumea uitata - Oamenii Deltei" de Elena Dinu
Film documentar de scurtmetraj - "Cornelia Pillat - Portret de familie" de Roxana Chirita
Film TV - "Olareasa de la Vama Sarii" de Tudor Chirila
Imagine - Mugur Nedelescu pentru "Poezia visului"
Montaj - Sebastian Chelu pentru "Cornelia Pillat - Portret de familie" ai "A demasca, demascare"
Premiu scurtmetraj fictiune - "Colivia" de Adrian Sitaru
Interpretare masculina - Adrian Titieni pentru "Colivia" si "Lord" de Adrian Sitaru
Interpretare feminina - Ozana Oancea pentru "Captivi de Craciun" de Iulia Rugina
Animatie - Ion Octavian Frecea pentru "Fresca - Blestemul lui Dragulea"

Juriu: Laurentiu Damian
           Dana Duma
           Monica Ghiuta
           Ioana Popescu
           Alexei Gubenco
           Calin Stanculescu
           Ilie Valentin


Citeste mai multe despre   4264 vizualizari

 • +4 (4 voturi)    
  Irina Margareta Nistor (Marţi, 8 martie 2011, 16:02)

  vax [utilizator]

  Faptul ca un om ce dubla filme categoria B si C este in juriu, spune tot. Filmele cu Bruce Lee au propulsat-o mare critic de film.
 • +1 (1 vot)    
  Restul e tacere (Marţi, 8 martie 2011, 16:37)

  Drops [anonim]

  Care e problema cu "Restul e tacere"?
  Filmul nu merita comparat cu "Boogie".
  Este unul dintre cele mai bune filme romanesti facute post revolutie si are toate atributele unui film mare, "Boogie" are prea multe lipsuri ca sa intre in categoria filmelor mari ale cinematografiei romanesti.
 • +1 (1 vot)    
  1 (Marţi, 8 martie 2011, 16:47)

  eu [anonim]

  marti dupa craciun e o porcarie, exact genul de film romanesc plictisitor, care nu-ti transmite nimic, trist si "gri". mai bine ca nu l-au "apreciat"
 • +1 (1 vot)    
  intrebare (Marţi, 8 martie 2011, 17:01)

  alex [anonim]

  marti dupa craciun e film????? e tortura!!!!! or sa treaca ani buni pana o sa mai indraznesc sa merg la un film romanesc
  • -1 (1 vot)    
   filme (Marţi, 8 martie 2011, 22:01)

   Adriana [anonim] i-a raspuns lui alex

   da,stiu ,realitatea asta cam doare,nu-i asa? mai bine stai acasa si te uiti la filme cu bataie dublate de Nistor, e mai fun...nu?offff
 • +1 (1 vot)    
  problema de fond (Marţi, 8 martie 2011, 17:43)

  abe [anonim]

  Oameni buni, sa nu ne certam pe detalii (ce crede x sau y ca e bun sau rau): Iulia Blaga semnaleaza o problema de fond: recititi ultimele doua paragrafe, ginditi-va la modul in care se face votarea, recititi componenta juriilor. Fiecare are unul, max doi oameni creditabili (opinia mea), insa restul??? ce se poate face pentru salvarea acestei institutii osificate care traieste inca in plin comunism? nu e de mirare ca n-au inteles nimic din filmul lui Ujica!
  • +1 (1 vot)    
   :) (Marţi, 8 martie 2011, 18:23)

   ion voicu [anonim] i-a raspuns lui abe

   aceasta "institutie osificata" nu poate fi salvata. ea trebuie doar ignorata cu consecventa pina se va atrofia si va disparea de la sine.
   atita vreme cit filmele romanesti sint recunoscute la nivel mondial, nici nu cred ca e greu sa ignori cantitatile neglijabile de tipul "uniunii cineastilor"...
 • +1 (1 vot)    
  premii ucin (Marţi, 8 martie 2011, 21:09)

  gina g [anonim]

  ignorarea singurului film bun din ultimul an din tara asta, si anume: "Portretul luptatorului..." e o crima! "Eu cand vreaus a fluier" este o mega voma violenta si oeibila, o alta mizerabila opera romaneasca...Dintr-o zona la fel de scarboasa precum "Marti dupa Craciun" sau "FElicia..."Scenaristi care scriu dupa axiome in functie de ceva place publicului...in UCIN nu sunt numai membri btrani, inclusiv Iulia Blaga face parte din UCION< si altii, chiar personaje funky...
 • 0 (0 voturi)    
  politic vorbind (Marţi, 8 martie 2011, 22:09)

  Paula [anonim]

  Nu se poate ca Medalia de onoare sa fie astfel premiat...sau UCIN-ul e PSD-ist????!!!!! Nu ca m-ar mira...Si cum se intampla de obicei cu cei mai buni de la noi,sunt apreciati afara asa ca...iar nu ma mir...oricum ,rusinoase aceste premii...
 • 0 (0 voturi)    
  cinefil (Joi, 10 martie 2011, 0:12)

  cinefil [anonim]

  autobiografia un film genial?...super?..poate o copie a unui film realizat de un dl Gladin pe care nimeni nu il mai pomeneste....daca nu a avut iesirea acestuia...nu sunt 3 ore ..........ci doar 90min imagini de epoca pe muzica si fara comentariu cu ceausescu ar fi interesat de dat ambele filme...ah si dl Gladin..a facut si ceva in stilul ultimele 24 de ore din viata lui lui CN...dar ciudat nici un critic nu isi aminteste.............
 • 0 (0 voturi)    
  Padurea Corbilor (Joi, 10 martie 2011, 14:17)

  Camelia Moisima [anonim]

  Unde si cinde se va putea vedea filmul Padurea Corbilor , am auzit ca e super mai ales imaginea?
 • 0 (0 voturi)    
  film experimental (Joi, 10 martie 2011, 17:16)

  badea [anonim]

  Odată ..cineva, cândva....făcea o prefigurare a modului în care va fi interpretat peste timp filmul Website Story:(,,Încă nu a venit vremea ta; când va veni vremea ta, critica de specialitate se va întoarce ca la un punct de reper în cinematografie!”.Iată că ,,profeţia” – mai devreme sau mai târziu s-a împlinit !!..dar mai cu seamă cum va fi perceput acest film al timpurilor moderne, sau altfel spus, cum însuşi regizorul exemplifica,făcând o paralelă cu ,,Liceenii”timpurilor adolescenţei noastre - este un timp al unei alte generaţii; de data aceasta nu crescută cu cheia la gât, ci mai cu seamă născută sub influenţa tehnologiei de vârf, de ultimă generaţie. Acestă ,,profeţie”, deloc ambiguă( pentru că acea persoană era pe deplin conştientă de ce anume afirma) , dacă nu mă înşel era consumată cu vreo şase luni în urmă, când regizorul Dan Chişu se simţea oricum puţin frustrat fiindcă cinefilii şi critica de specialitate nu-l primiseră aşa cum de altfel (el) s-ar fi aşteptat. La momentul respectiv era puţin debusolat; prietenii i-au arătat adevărata faţetă, iar realităţile ulterioare confirmă pe deplin statutul bine ancorat în realităţile cotidiene a acestui film ,,experiment”, relevant pentru epoca pe care o parcurgem vertiginos .
  E un film emblematic pentru dumnealui ca regizor, scenarist, producător, scriitor,actor.....şi nu în ultimul rând ca individualitate, deşi , în principiu, ca o personalitate charismatică ce este, poate influenţa ideologia unei întregi generaţii de adolescenţi. Finalul filmului ne pune într-o dilemă totală: actul justiţiar al eroinei este de condamnat de întreaga omenire, sau dimpotrivă, este salutar.Dacă ne luăm după mentalităţile apostatice a perioadei pe care o parcurgem, s-ar putea ca generaţia tânără să perceapă îndemnul de final ca o ,,uşurare”. Am efectuat o crimă, banal (ar spune,...e Ok!)...mă voi întoarce din nou la sursă, şi ,,spovedindu-mă” (pe You Tube) întregii lumi, voi fi absolvită de pedeapsa divină....
 • 0 (0 voturi)    
  film experimental (Joi, 10 martie 2011, 17:20)

  badea [anonim]

  continuare:
  uitând de fapt, că ,,uşurarea” şi regretul de a fi comis o astfel de imprudenţă, chiar şi din greşeală,adică aleatoriu, vine numai şi numai din rândul bisericii, mai cu seamă slujitorilor ei- preoţii, care investiţi cu har divin au posibilitatea de a ierta sau blama faptele noastre mai mult sau mai puţin reprobabile.
  Chiar şi fără ca regizorul Dan Chisu să vrea, a deschis pentru adolescenţi şi chiar pentru el însuşi, acea singură ,,uşă”, pe care din păcate dumnealui spunea că ( încă) n-a deschis-o pentru el(ca individualitate) în unul dintre interviurile anterioare: Relaţia cu Divinitatea.
  Websitestory îşi merită pe deplin trofeul pentru ,,film experimental”(acordat pentru prima dată), dar nu numai filmul în sine, pentru că regizorul Dan Chişu, este în esenţă unul dintre cele mai fascinante personalităţi în ceea ce priveşte experimentele de orice natură.


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi