Nominalizarile la Premiile Oscar, anuntate marti, ar putea reface previziunile facute imediat dupa Globurile de Aur. De fapt, ele urmaresc foarte bine nominalizarile la Premiile BAFTA (Academia Britanica de Film si Televiziune) anuntate in 18 ianuarie. Daca la BAFTA, "The King's Speech", film finantat pe jumatate de UK Film Council, are cele mai multe nominalizări - 14, si la Oscaruri a devenit lider cu 12 nominalizari. Impulsul decisiv a venit din partea Sindicatului Producatorilor Americani.

Gala Oscar va avea loc in 27 februarieFoto: Agerpres

Surpriza e si nu e foarte mare pentru ca filmul lui Tom Hooper a fost considerat cel mai bun film al anului 2010 de către Sindicatul Producatorilor Americani (PGA) acum cateva zile, deci surpriza s-a consumat atunci. Fireste, faptul ca "The King's Speech" e distribuit de Harvey Weinstein spune multe, dar este cert ca premiul obtinut in urma voturilor celor 4500 de membri ai PGA a propulsat filmul in fruntea nominalizarilor la Oscar.

Iar istoria spune ca 14 din 21 filme care au castigat Premiul Sindicatului Producatorilor Americani au luat pe urma si Oscarul, exemplele recente fiind "The Hurt Locker", "Vagabondul milionar"/"Slumdog Millionaire" si "No Country for Old Men", considerate aproape niste outsidere.

Asadar, "The King's Speech", drama de epoca care nu e "a British thing", cum a spus Helen Mirren la Globurile de Aur ci a fost initiata undeva in Australia (unul dintre interpreti, Geoffrey Rush, fiind australian), are 12 nominalizari, fiind urmat in mod la fel de surprinzator de "True Grit" cu 10 nominalizari, filmul fratilor Coen fiind uitat la Globurile de Aur.

Cele 10 nominalizari pe care le-a primit "True Grit" sunt o surpriza cu atat mai mare cu cat filmul nu a avut nicio nominalizare la Globurile de Aur, fiind trecut cu vederea si la premiile acordate deja de criticii americani si de Sindicatul Actorilor Americani. Povestea unei adolescente care isi propune sa-si razbune moartea tatalui, filmul lui Joel si Ethan Coen a mers foarte bine in salile americane unde a intrat in 22 decembrie, incasarile sale depasindu-le deja pe cele de la "No Country For Old Men". Intr-un interviu acordat cotitidianului "The New York Times" la inceputul anului, cei doi frati nu isi puteau explica marele succes de care se bucura a doua ecranizare a romanului lui Charles Portis (prima, datand din 1969 avandu-l in rolul principal pe John Wayne), dar probabil ca ratingul favorabil a permis unui numar mai mare de spectatori sa vada filmul. "True Grit" lanseaza si o actrita, pe Hailee Steinfeld , care are doar 14 ani si e nominalizata la Oscarul pentru cea mai buna actrita in rol secundar, rolul principal al filmului fiind interpretat de Jeff Bridges, si el nominalizat la Oscar.

Iar proba cea mai edificatoare a faptului ca "True Grit" e urma care scapa turma actualei editii a Oscarurilor e faptul ca, desi lansat pe ultima suta de metri a strans pana in 20 ianuarie 130.6 milioane de dolari si ca in saptamana 14-20 ianuarie era pe locul trei in top, in scadere cu 22% fata de saptamana precedenta. "The King's Speech" figura in acelasi top cu 49.5 milioane de dolari incasari dupa opt saptamani de rulare, iar "Black Swan", care rula de sapte saptamani, le urma celor doua in topul perioadei 14-20 ianuarie cu incasari totale de 77.4 milioane de dolari.

Asta inseamna ca fratii Coen au ajuns la un record incredibil, depasind succesul de casa al lui "The Social Network". Acesta a strans 95 milioane de dolari in 16 saptamani.

Opt nominalizari are si "Inceputul"/"Inception" dar, curios, printre acestea nu se numara si nominalizarea lui Christopher Nolan la categoria Cel mai bun regizor.

Tot opt nominalizari are si "Reteaua de socializare"/"The Social Network", in vreme ce "The Fighter" - premiat la Globurile de Aur pentru interpretare, are sapte nominalizari.

La categoria Cel mai bun film, regula celor 10 nominalizari a permis sa intre tot ce trebuia sa intre, inclusiv "Toy Story 3", fiind al treilea an din istorie cand o animatie este nominalizata la categoria suprema (a doua oara a fost anul trecut, cu "Up").

Alta surpriza de proportii - si placuta, e nominalizarea animatiei franceze "Iluzionistul"/"L'Illusioniste" la categoria Cel mai bun lungmetraj de animatie, alaturi de crucisatoarele "Toy Story 3" si "Cum sa iti dresezi dragonul". A fost lasat pe dinafara "Sunt un mic ticalos"/"Despicable Me", dar greseala de a nu nominaliza filmul lui Sylvain Chomet la Globurile de Aur a fost reparata acum de AMPAS.

AMPAS propulseaza un film care dupa un premiu de mai mica rezonanta la Berlin (Premiul CICAE) a luat Marele Premiu la Sundance. E vorba de "Winter's Bone", realizat de Debra Granik. El are trei nominalizari la Oscaruri, printre care pentru cel mai bun film, lucru care ii va ajuta regizoarei pe viitor pentru ca filmul sau nu e un favorit la aceasta categorie.

Si filmul lui Danny Boyle, "127 hours", e sustinut de Academia Americana de Film si Televiziune care l-a nominalizat inclusiv la categoria Cel mai bun film, performanta de care pelicula lui Danny Boyle (in care James Franco face un rol remarcabil) nu s-a bucurat la nominalizarile pentru Premiile BAFTA, unde a fost retinut in categoria Cel mai bun film britanic.

"Biutiful", de Alejandro Gonzalez Inarritu, lansat anul trecut la Cannes, ii aduce lui Javier Bardem o nominalizare pentru Cel mai bun rol principal masculin, desi acesta vorbeste in spaniola, iar filmul e de asemenea nominalizat pentru Cel mai bun film vorbit in alta limba decat engleza.

In aceasta categorie, ratata de "Eu cand vreau sa fluier, fluier" , au mai fost incluse filmul danez "Haevnen" (care a luat si Globul de Aur), pasabila epopee franco-algeriana "Hors la loi", canadianul "Incendies" si filmul grecesc "Kynodontas". Dar deja e stiut faptul ca nu cele mai bune filme straine ale anului ajung sa fie macar incluse in lista scurta, daramite nominalizate sau premiate.

Filmul lui Peter Weir, "The Way Back", in care joaca si Dragos Bucur si Alex Potoceanu a fost nominalizat pentru machiaj.

In Romania, Ro Image 2000 o sa distribuie "The King's Speech" incepand din 11 februarie, iar "True Grit" din 25 februarie.