Cinematograful chilian e în prim-plan la Bucureşti in perioada 21-24 ianuarie, la Cinema „Elvira Popescu“. O fetiţă indiană care traversează singură 180 km, din Bolivia în Chile, poveştile celor care au supravieţuit în cumplitele lagăre ale dictatorului Pinochet, vânzători de nimicuri prin autobuze, transformându-se în oameni de afaceri cu alură corporatistă, comedii romantice la vârsta a treia sau poveşti adevărate despre fanii fotbalului chilian, iata ce puteti vedea in cele patru zile dedicate filmului chilian.

Evenimentul Zilele Filmului Chilian este organizat de Ambasada Republicii Chile în România şi Institutul Cervantes din Bucureşti, în colaborare cu Institutul Francez din Bucureşti. Filmele vor fi prezentate în versiune spaniolă, subtitrate în engleză.

Deschiderea festivalului va avea loc vineri, de la ora 19.00, în prezenţa E.S. Dna María Eliana Cuevas, Ambasadorul Republicii Chile în România.

Biletele costă 7 lei şi vor fi puse în vânzare înaintea fiecărei proiecţii, la Cinema „Elvira Popescu“.

Programul Zilele Filmului Chilian :

  • Vineri, 21 ianuarie

Ora 19.00 : El regalo

Regia : Andrea Ugalde, Cristián Galaz

Cu : Delfina Guzmán, Julio Jung, Gloria Münchmeyer

Chile, 2008. Durata – 1h48

Văduv şi proaspăt pensionar, Francisco trece printr-un moment dificil. Ca să-l binedispună, doi prieteni se hotărăsc să-i facă un cadou: îl invită la o plimbare la termele de la Chillán, împreună cu Lucy, iubita din tinereţe a lui Francisco. Dar această simplă plimbare va deveni una de neuitat.

  • Sâmbătă, 22 ianuarie

Ora 16.00 : El poder de la palabra

De Francisco Hervé

Film documentar

Chile, 2008 ; Durata – 1h10

Santiago, 2005. Hardy Vallejos îşi câştigă viaţa vânzând fleacuri în autobuzele din oraş, dar un anunţ al Guvernului declară sfârşitul acestei meserii. Hardy şi colegii lui se organizează: mai bine de 2.000 dintre ei vor lupta să-şi păstreze locurile în noul sistem de transport. Anul 2007. Ţara face aceeaşi impresie de precaritate, dar Hardy şi ai lui şi-au schimbat pentru totdeauna modul de-a gândi.

Ora 18.00 : Navidad

Regia :Sebastián Campos

Cu : Manuela Martelli, Alicia Rodríguez, Diego Ruiz

Chile-Franţa, 2009. Durata – 1h40

E Crăciun la Santiago de Chile. Trei adolescenţi cu probleme de familie ajung să petreacă împreună această noapte, o noapte a iniţierilor şi pierderii inocenţei, după care vor lua în mână frâiele propriilor vieţi.

Ora 20.00 : Teresa

Regia : Tatiana Gaviola

Cu : Edgardo Bruna, Roxana Campos, Diego Casanueva

Chile, 2009 . Durata – 1h24

Teresa Wilms Montt, talentată, neliniştită şi frumoasă. Măritată la 17 ani, se îndrăgosteşte de cine nu trebuie. Despărţită pentru totdeauna de cele două fiice ale ei, fuge la Buenos Aires cu Vicente Huidobro, transformându-şi viaţa într-o tragică, pasionantă călătorie.

  • Duminică, 23 ianuarie

Ora 16.00 : Alicia en el país

Regia : Esteban Larraín

Cu : Alicia Esquivel

Chile, 2008. Durata – 1h26

Premiul special al juriului – Cinéastes du présent, Locarno 2008

Bazat pe fapte reale şi jucat de protagonista lor, fetiţa Alicia, filmul propune o călătorie onirică în care ritmul, tăcerea, peisajele şi muzica reflectă lumea interioară a Aliciei, ea însăşi aventurându-se dincolo de graniţa propriei maturizări.

Ora 18.00 : La buena vida

Regia : Andrés Wood

Chile-Argentina-Spania-Franţa-Marea Britanie, 2008 . Durata – 1h48

Premiul Goya 2009 pentru cel mai bun film străin în limba spaniolă

Frizerul Edmundo vrea să-şi cumpere o maşină. Mario, clarinetistul, vrea să cânte ca profesionist la Filarmonică, iar Teresa îşi vrea soţul înapoi. Santiago poate fi un oraş plin de cruzime.

Ora 20.00 : Dawson Isla 10

Regia : Miguel Litin

Cu : Cristián de la Fuente, Luis Dubó, Sergio Hernández

Chile, 2009 . Durata – 1h57

Nominalizat la Premiile Goya 2010 pentru cel mai bun film străin în limba spaniolă

După lovitura de stat a lui Augusto Pinochet din 1973, membrii guvernului lui Salvador Allende fau fost trimişi într-un lagăr de concentrare, în insula Dawson. Filmul este mărturia celor care au reuşit să supravieţuiască în condiţii cumplite, denunţând, astfel, practicile antidemocratice ale regimului Pinochet.

  • Luni, 24 ianuarie

Ora 18.00 : Navidad

Ora 20.00 : Ojos rojos

Regia : Juan Ignacio Sabatini

Film documentar

Chile, 2010 . Durata – 1h30

Prima peliculă care vorbeşte despre pasiunea chilienilor pentru fotbal, cu precădere, despre reacţia la victoriile şi înfrângerile în meciurile de calificare pentru Campionatele Mondiale din Germania (2006) şi Africa de Sud (2010).