Daca Vince Vaughn n-a facut recent niciun film nou cu Mos Craciun, il putem vedea in "The Dilemma"/"Cum o dai sa fie bine?", un fel de comedie despre sinceritatea relatiilor sentimentale sau de prietenie. Vazand filmul, aveti de ce sa verificati de trei ori daca regizorul e, intr-adevar, acel Ron Howard care a facut "Frost/Nixon" sau "O minte sclipitoare"/"A Beautiful Mind".

Imagine din "The Dilemma"Foto: Ro Image 2000

"Cum o dai sa fie bine?" are patru personaje, pe care le cunoastem inca de la primul cadru. Sunt doua cupluri: Ronny (Vince Vaughn) si Beth (Jennifer Connelly), respectiv Nick (Kevin James) si Geneva (Winona Ryder). Primul nu e inca un cuplu pe hartie, in vreme ce al doilea da, fiind pentru Ronny un exemplu de reusita matrimoniala de care se teme, totusi, pentru ca nu are curajul sa-si ceara iubita de nevasta.

Sa nu credeti ca aceasta idee simpla e furnizata repede. Aerul destul de fals de buna-dispozitie care invaluie petrecerea improvizata din deschidere (in lipsa umorului sau a naturaletii situatiilor) ramane ca un nor toxic peste intreg filmul.

Miza e mult prea mica pentru a fi nevoie de un lungmetraj. La suficient de multa vreme dupa ce a inceput filmul cat sa te fi prins ca nu va ajunge departe, Ronny descopera ca Geneva il inseala pe Nick, ceea ce duce la doua chestii: nu o mai cere pe Beth de nevasta si, intrebandu-se daca sa-i spuna prietenului sau adevarul, incepe sa faca pe detectivul.

Faptul ca e prea putin material pentru un film saboteaza ansamblul, pentru ca ai mereu senzatia ca personajele incearca sa spuna ceva, orice, ca sa treaca timpul. (Mai ales Vince Vaughn). In plus, e neverosimil ca un barbat care descopera ca sotia celui mai bun prieten al sau are o aventura sa se consume atata intrebandu-se ce conduita ar trebui sa adopte.

Trecutul recent al acestuia legat de pasiunea maladiva pentru jocurile de noroc e un contrapunct tardiv si incomplet la o poveste lipsita de o intriga reala si convingatoare. Lipsa de imaginatie a scenaristilor se verifica si in interesul mult prea mare acordat mizei profesionale a filmului.

Provocarea cu care se confrunta cei doi prieteni, aceea de a construi un super-motor pentru o mare firma de automobile, mi se pare suficient de neinteresanta ca sa ma piarda de la primele explicatii tehnice desi, ca sa fiu sincera, zgomotul final al motorului e, de departe, cel mai puternic element al filmului.

Lipsa de alchime dintre actori iti sporeste neincrederea fata de ce se intampla pe ecran. Daca Vince Vaughn si Jennifer Connelly dau cat de cat bine impreuna, cuplul format de Winona Ryder si Kevin James e ca nuca-n perete.

Cea mai convenabila explicatie in fata acestui esec este ca Ron Howard a luat scenariul in brate fara a mai avea timp sa ceara modificari esentiale. Sau poate ca nici nu l-au interesat.

Exista o singura scena care are umor si care ne ofera datele necesare intelegerii lui Ronny (care nu e un om cu toti boii acasa): petrecerea de sarbatorire a parintilor lui Beth a 40 sau 45 de ani de casnicie. Acela e momentul cand si Beth, si noi ne dam seama cat de mult a luat-o eroul pe aratura. Faptul ca mai radem, slava Domnului, ne aduce aminte ca filmul e vandut ca o comedie.

In ciuda vizibilei bunavointe a actorilor, senzatia pe care o ai e ca filmul s-a facut pe repede inainte, intrand prematur in productie si beneficiind de o toleranta regizorala deranjanta de la un nume ca cel al lui Ron Howard, al carui precedent film s-a numit "Frost/Nixon".

E dezamagitor si sa vezi ca un actor talentat ca Vince Vaughn nu reuseste sa joace de prea multa vreme decat in comedioare ieftine, cand ar putea face mult mai mult. Rolul din "Psycho", de Gus Van Sant, e un exemplu. Ce a venit dupa a fost umplutura.

"Cum o dai sa fie bine?"/"The Dilemma" - regia Ron Howard, cu: Vince Vaughn, Kevin James, Jennifer Connelly, Winona Ryder. Premiera romaneasca - 14 ianuarie 2011