2011 se anunţă interesant - obişnuitele remake-uri, sequel-uri, prequel-uri etc, dar şi reinventări ale cineaştilor consacraţi. Deci nu va fi numai anul ”The Hangover 2”, „Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides” sau „Harry Potter şi Talismanele Morţii: Partea a doua", dar şi anul revenirii lui Steven Spielberg (cu două filme!), al trecerii lui Martin Scorsese şi Steven Spielberg la 3D şi al unui nou lungmetraj regizat de Tom Hanks. Vezi o listă cu 18 producţii cinematografice aşteptate în 2011.

Imagine din "The Hangover 2"Foto: MediaPro Distribution

În 27 aprilie iese la rampă „Thor”, ralierea lui Kenneth Branagh (odinioară supus verbului shakespearian) la filmele americane cu supereroi, inspirate din benzi desenate. Filmul e produs de Marvel Cinematic Universe şi îi are în distribuţie pe Chris Hemsworth, Tom Hiddleston, Natalie Portman şi Anthony Hopkins. Bugetul nici nu e mare - 150 millioane de dolari.

„Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides” are premiera mondială în 20 mai, cu mari speranţe pentru producătorii de la Disney pentru care celelalte părţi au fost o mină de aur. Regizat de Rob Marshall, al patrulea film al francizei „Piraţii din Caraibe” îi spune bun-venit lui Penelope Cruz (după ce Keira Knightley a căzut peste bord). S-au îmbarcat în această aventură: Johnny Depp, Penelope Cruz, Ian McShane, Geoffrey Rush, Kevin Mc Nally, Judi Dench, dar şi Keith Richards (în rolul tatălui lui Jack Sparrow).

HBO România ne pregăteşte pentru cel mai aşteptat film al anului 2011 cu „Marea mahmureală”/”The Hangover”, marea lovitură a anului 2009, acesta fiind, se pare, filmul-surpriză programat pentru noaptea de Revelion. Realizat cu un buget de 35 milioane de dolari, filmul a avut încasări de 467 de milioane de dolari. Nu e de mirare că „Marea mahmureală 2”/”The Hangover 2”, a cărui premieră mondială e programată pentru 26 mai 2011, iar cea românească pentru 3 iunie (conform cinemagia.ro), e considerat de mulţi cel mai aşteptat film al anului 2011. Să sperăm că nu se va întâmpla ceea ce, de regulă, se întâmplă: sequel-ul să fie mai slab decât prima parte. Distribuţia consacrată l-a îmbrăţişat, ca noutate, pe Liam Neeson. De astă dată, aventura se mută din Las Vegas în Thailanda.

Doar o zi mai târziu, pe 27 mai (cinemagia.ro anunţă că premiera românească e 10 iunie), DreamWorks Animation lansează „Kung Fu Panda 2”, pregătind în acelaşi timp şi un serial de animaţie cu aceleaşi personaje. Alături de vocea lui Jack Black şi a eroilor din prima parte a filmului, alte vedete şi-au împrumutat corzile vocale noilor personaje: James Woods, Michelle Yeoh, Jean-Claude Van Damme şi Gary Oldman.

În 10 iunie are premiera mondială „Super 8”, de J.J. Abrams (coproducător Steven Spielberg). Autorul s-a ţinut tare şi nu a vrut să răsufle niciun indiciu despre subiectul filmului, dar tot s-a aflat că SF-ul va fi un omagiu adus lui Steven Spielberg şi că acţiunea lui se petrece în anii 70. Elle Fanning, Kyle Chandler şi Amanda Michalka sunt interpreţii principali.

„Cars 2”, continuarea animaţiei studiourilor Pixar, are premiera mondială în 24 iunie. Şi aici distribuţia e nec plus ultra: Owen Wilson, Michael Keaton, Michael Caine, Jason Isaacs, Bonnie Hunt, Joe Mantegna. Prima parte a filmului a ieşit în 2006, deci pauza de cinci ani e mai mult decât regulamentară. John Lasseter co-regizează alături de Brad Lewis, care debutează astfel în regia de lungmetraj. În partea a doua, acţiunea se mută în Europa, pentru a mai sălta încăsările pentru că 53% din încasările primei părţi au fost făcute în Statele Unite.

„Larry Crown” nu e primul lungmetraj regizat de Tom Hanks, dar e unul dintre filmele aşteptate în 2011 pentru că îi are în rolurile principale pe Tom Hanks şi pe Julia Roberts, şi pentru că poate fi o surpriză plăcută. Plecând de la un caz real, Hanks interpretează rolul unui bărbat care, devenind şomer, se vede obligat să se reinventeze, descoperind astfel şi o nouă dimensiune a vieţii sale sentimentale. Tom Hanks a scris scenariul împreună cu Nia Vardalos („My Big Fat Greek Wedding”). Premiera mondială e 1 iulie.

Tot pe 1 iulie are premiera mondială şi „Transformers: Dark of the Moon”. Deşi criticată, partea a doua a francizei tot a adunat 836 milioane de dolari. Pentru a ridica miza, partea a treia a fost filmată în 3D, dar a pierdut-o pe Megan Fox (locul ei fiind luat de englezoaica Rosie Huntington-Whiteley. Tot Michael Bay e la cârmă. Acesta a spus la un moment dat că ar putea fi vorba de ultima parte a francizei.

Comedia „Zookeeper” se anunţă de aceeaşi „largă respiraţie” cu „Paul Blart: Mall Cop”, amândouă avându-l pe Kevin James în rolul principal. De la mall acţiunea se mută la grădina zoologică, unde îngrijitorul Griffin (Kevin James) se simte mai în largul lui cu vieţuitoarele decât cu femeile, recte Rosario Dawson. Premiera mondială e 8 iulie. Iniţial, premiera trebuia să fie în octombrie, dar producătorii şi-au dat seama că „Zookeper” e, de fapt, un film numai bun pentru vacanţă.

„Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2” se lansează în 15 iulie, în 3D. Fiind vorba despre cântecul de lebădă al seriei, e de aşteptat ca succesul de casă să fie remarcabil, mai remarcabil (pardon de expresie) decât succesele precedente. Până acum, întreaga franciză a vândut bilete în valoare de 5,7 miliarde de dolari în lumea întreagă. Cele două părţi ale ultimului film din seria „Harry Potter” au fost filmate în continuitate, ca şi cum ar fi fost vorba de un singur film. Prima parte din „Deathly Hallows” a făcut 330 milioane de dolari în doar prima săptămână.

„Captain America: The First Avenger” - bazat pe „Captain America” al celor de la Marvel Comics, filmul regizat de Joe Johnston iese pe ecrane în 22 iulie, cu Chris Evans în rolul lui Captain America. Potrivit „tradiţiei”, odată cu filmul se lansează şi un joc video. Pentru neiniţiaţi, acţiunea filmului se petrece în timpul celui de-al doilea război mondial când Steve Rogers, un soldat destul de firav e transformat prin intermediul unei injecţii în Captain America, un supererou în stare să se bată cu toţi monştrii lui Hitler. Dacă filmul va avea succes, ne paşte o franciză.

Şi el inspirat dintr-un roman grafic, „Cowboys & Aliens”,a cărui premieră mondială are loc în 29 iulie, îi aduce pe Daniel Craig, Harrison Ford, Sam Rockwell şi Paul Dano în rolurile unor americani liniştiţi care, în anul de graţie 1873, în loc să-şi vadă în tihnă de construirea Statelor Unite, se văd confruntaţi cu extratereştrii. Filmul e regizat de Jon Favreau („Iron Man”), iar printre producători se numără Steven Spielberg şi Ron Howard.

În 21 octombrie ar trebui să iasă pe ecrane şi cel mai recent film al lui Steven Soderbergh, despre care s-a spus recent că e posibil să pună regia în cui pentru a se dedica picturii. „Contagion” e un thriller ca la carte în care o echipă de medici se luptă cu o boală contagioasă letală. Distribuţia singură te face să vrei să vezi filmul imediat: Matt Damon, Kate Winslet, Jude Law, Gwyneth Paltrow, Marion Cotillard, Laurence Fishburne, Elliott Gould.

Primul film al lui Martin Scorsese turnat în 3D (şi primul fără Leonardo Di Caprio în 10 ani!), „Hugo Cabret”, e adaptarea cinematografică a popularei cărţi a lui Brian Selznick „The Invention of Hugo Cabret” (2007) şi iese pe ecrane în apropierea sărbătorilor de iarnă, pe 9 decembrie. Personajele principale sunt interpretate de Asa Butterfield (în rolul eroului în vârstă de 10 ani), Sacha Baron Cohen, Jude Law, Emily Mortimer şi Ray Winstone. Prezenţa atâtor actori englezi se datorează faptului că acest film de aventuri şi de epocă (acţiunea se petrece în 1930) a fost filmat în Marea Britanie şi Franţa. Să sperăm că Martin Scorsese a avut un motiv pentru care a filmat în 3D, spre deosebire de Andrei Koncealovski şi al său „Spărgător de nuci 3D”.

În preajma Crăciunului iese la Hollywood şi „The Girl with the Dragon Tattoo”, remake-ul realizat de către David Fincher după „Bărbaţi care urăsc femeie”, ecranizarea lui Niels Arden Oplev după romanul de succes al lui Stieg Larsson. Premiera mondială are loc pe 21 decembrie. Eroii sunt interpretaţi de actori glamorous. Daniel Craig îi ia locul jurnalistului cu burtică jucat de Michael Nyqvist, iar Rooney Mara o înlocuieşte pe Noomi Rapace. Să sperăm că tentativa lui David Fincher de a nu lăsa nici măcar trei ani între original şi remake are un motiv solid în spate.

„The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn”, revenirea lui Steven Spielberg pe marile ecran de la „Munchen”, e un „motion capture” în maniera lui „Avatar”, filmat în 3D şi produs de Peter Jackson, Steven Spielberg şi Kathleen Kennedy. Steven Spielberg are drepturile de adaptare a benzii desenate create de belgianul Georges "Hergé" Remi încă din 1983. Filmul se bazează pe poveştile din „The Crab with the Golden Claws”, „The Secret of the Unicorn” şi „Red Rackham's Treasure”. Tintin e interpretat de Jamie Bell. Colaboratorii de-o viaţă ai lui Spielberg sunt alături de el în această călătorie inedită: Janusz Kaminski semnează imaginea, John Williams muzica, Michael Kahn montajul. Premiera mondială a filmului are loc în 23 decembrie...

...iar câteva zile mai târziu, în 28 decembrie, are loc premiera mondială a unui alt film realizat de Steven Spielberg, „War Horse”, o adaptare a piesei bazate pe romanul omonim pentru copii scris de Richard Morpurgo şi publicat în 1982. Ajutat de aceiaşi Kathleen Kennedy, Janusz Kaminski, John Williams, Michael Cahn et comp, Spielberg a filmat în SUA şi Marea Britanie, cu ajutorul unei selecte distribuţii europene, preponderent britanice: David Thewlis, Emily Watson, Peter Mullan, Jeremy Irvine.

Aşteptat în aceeaşi perioadă e şi filmul celor de la Disney, „The Muppets”, ale căror drepturi sunt cumpărate din 2004. Succesul acestui lungmetraj de animaţie regizat de Jason Siegel şi James Bobin (al şaptelea film de cinema cu The Muppets) se sprijină şi pe o galerie de invitaţi în carne şi oase, printre care Lady Gaga, Jean-Claude Van Damme, Billy Crystal, Dave Grohl şi Ricky Gervais. Premiera mondială e 25 decembrie.

Dar toate aceste filme le vom vedea de-abia la anul.

Şi... La Mulţi Ani!