Pentru a-si mari audienta, posturile TV isi dau coate in fiecare an programand filme adresate unor gusturi cat mai largi. (Ca ele se cam repeta e altceva). Pentru ca e vorba despre o sarbatoare de familie, majoritatea filmelor din zilele de Craciun sunt comedii de familie si filme de sezon. In acest an avem insa si cateva surprize placute.

Ajunul Craciunului ne prinde pe Pro TV cu "Omul-paianjen 3" (de la ora 20.30), iar pe Antena 1 cu James Bond, "007: Partea lui de consolare" (de la ora 22.30). Mos Craciun vine pe negandite si la Prima TV, care merge pe mana comediei, cu "Jurnalul unei dadace" (ora 21.15), un film din 2007 in care Scarlett Johansson joaca rolul unei tinere angajate ca babysitter intr-o familie upper class din New York.

TVR Cultural face figura aparte programand de la ora 22.35 o drama clasica, "Vacanta de Craciun"/"Christmas Holiday" (1944), semnata de Robert Siodmak. Merita vazut, este cel mai bun film al Deannei Durbin si anunta succesele noir ale regizorului de origine germana.

HBO continua sa difuzeze, in ritmul normal, serialul autohton "In deriva" dupa care, de la ora 21, programeaza "Concertul", filmul cineastului francez de origine romana Radu Mihaileanu, proaspat nominalizat la Globul de Aur pentru Cel mai bun film strain. "Concertul" este o "lectura" potrivita pentru vacanta deoarece, desi miezul ii e amar, crema si ambalajul sunt comice si adresate marelui public.

Daca Cinemax are stralucita idee de a difuza tot in 24 decembrie, de la ora 21, unul dintre cele mai bune filme ale fratilor Coen, "Barton Fink" (cadou de Craciun pentru cinefili), MGM aduce un tort de sezon (si cu etaj) de 193 de minute (originalul avea 4h 20), epicul "Viata lui Iisus"/"The Greatest Story Ever Told", realizat de George Stevens in 1965.

"Barton Fink" - trailer

Distributia este pe masura duratei: Max Von Sydow (in rolul lui Iisus), Charlton Heston (Ioan), Claude Rains (Irod), Telly Savalas (Pontiu Pilat), Martin Landau (Caiafa), Shelley Winters, Sidney Poitier si multi altii.

Acasa TV incepe in seara de ajun seria "Uite cine vorbeste" (pentru cine nici acum n-a reusit s-o vada), programand in serile urmatoare si celelalte doua parti, "Uite cine cu cine vorbeste", respectiv "Uite cine vorbeste acum".

In 25 decembrie petrecerea continua pe micile ecrane. Antena 1 ne arata in prime time "Piratii din Caraibe: La capatul lumii" (2007), in vreme ce Pro TV, dupa ce ii face cu mana lui "Shrek" in cursul zilei, se opreste seara, de la ora 20.30, la comedia de actiune "Ora de varf 3".

TVR Cultural ne ofera alt clasic - comedia "Unora le place jazzul", de la ora 22.35 (desi l-am revazut recent la TVR 1, marcand disparitia lui Tony Curtis), in vreme ce TVR 2 vine cu alta comedie de colectie, pe care o poti vedea de "n" ori, "Petrecerea", al carei autor, Blake Edwards, a decedat saptamana trecuta.

"Unora le place jazz-ul" - trailer:

In "carnetul de bal" al serii trebuie trecut si "Julie si Julia", comedia Norei Ephron despre ce inseamna de fapt gastronomia (ceea ce se asorteaza cu spiritul Craciunului): sa gatesti pentru cei dragi. Meryl Streep, Amy Adams, Stanley Tucci sunt sarea si piperul acestei comedii tandre despre mancare si iubire de oameni. Pentru ca sa gatesti si sa mananci singur e la fel de trist cu a bea singur.

Pro Cinema e mai sobru, programand de la ora 22 "Craciun fericit", de Christian Carion, coproductie internationala cu participare romaneasca inspirata din Craciunul anului 1914 sarbatorit printr-un armistitiu spontant de nemti si de francezi. Un film destul de banal si de stereotip, desi povestea e extraordinara.

Pentru cei pentru care Craciunul nu inseamna filme de Craciun (dupa cum nu inseamna doar sarmale), TCM difuzeaza de la ora 22 un film din 1982 cu si de Clint Eastwood, "Hoinarul"/"Honkytonk Man".

Ziua de 26 decembrie e cu scantei si Colebil la Antena 1, care de la ora 20 ne da alta comedie, una cu Danny DeVito ("Craciun cu scantei"/"Deck the Halls"), in vreme ce TVR 1 se tine sobru si ne arata un film care a mai fost pe micile ecrane, "Craciun" , debutul in lungmetraj al lui Chazz Palminteri, un film facut dupa reteta povestilor contemporane care se intretaie (a la "Babel" si "Crash"). Actorii sunt cunoscuti, insa scenariul si regia destul de conformiste.

E vopsit gardul si la Pro TV, care ne momeste de la ora 21.45 cu Robert De Niro, Michelle Pfeiffer, Claire Danes si Sienna Miller, dar "Pulberea de stele"/"Stardust" e un fantasy pasabil.

Mai bine alegeti de la 22.35 "Auditii pe Broadway"/"A Chorus Line" (1985), cunoscutul film muzical al lui Richard Attenborough, nominalizat la trei premii Oscar, unde pasiunea pentru dans leaga povestile mai multor dansatori care pregatesc un spectacol pe Broadway. Rolul principal e interpretat de Michael Douglas.

TVR 2 pune sub brad, de la ora 22.35, "Numele trandafirului", ecranizarea primului roman al lui Umberto Eco. Regizata de Jean-Jacques Annaud, coproductia care ii strange, printre altii, pe Sean Connery, Christian Slater, Ben Kingsley si Michael Lonsdale a fost recompensata cu Premiul Cesar pentru Cel mai bun film strain, pecetluind succesul european al filmului (cind SUA a mers rau).

"Up" - trailer:

Cel mai bun film al zilei si, probabil, al intregii mini-vacante de Craciun este "Deasupra tuturor"/"Up" (in premiera la HBO, de la ora 20), un film de animatie pentru mari si mici, grasi si slabi, femei si barbati, salariati si someri etc. Nu cele doua premii Oscar obtinute il fac ceea ce e, ci combinatia delicioasa dintre umor si duiosie, amestecul de bun-simt dintre frumusetea imaginii si delicatetea mesajului, naturaletea prin care ne indeamna sa ne luptam pentru a ne indeplini visul, oricat de irealizabil ar parea.