Lungmetrajele de debut ale lui Bogdan George Apetri si Marian Crisan au primit impreuna, in aceasta seara, sase premii la cel mai important festival de film din Grecia si unul dintre cele mai importante din Europa. A devenit o traditie ca un film romanesc sa intre in palmaresul Salonicului. Anul trecut "Medalia de onoare", de Calin Peter Netzer, a primit cinci distinctii, iar in urma cu doi ani "Pescuit sportiv" a luat doua premii importante.

Imagine din "Periferic"Foto:

"Periferic", primul lungmetraj al lui Bogdan George Apetri, a fost distins in aceasta seara la Salonic cu cel mai important premiu al festivalului, Premiul pentru Cel mai bun film de fictiune - Trofeul Golden Alexander (in valoare de 20.000 de euro), Premiul de interpretare feminina - Ana Ularu, precum si cu Premiul Asociatiei Criticilor de Film Greci.

"Periferic" - trailer:

"Morgen" l-a secondat, fiind recompensat cu Premiul de regie, Premiul de interpretare masculina acordat ex-aequo celor doi protagonisti ai sai, Andras Hathazi si Yilmaz Yalcin, precum si cu Premiul FIPRESCI.

Din juriul Competitiei Internationale a celei de-a 51-a editii a Festivalului de la Salonic au facut parte: Michel Demopoulos (presedintele juriului, critic de film, Grecia), Mohamed Al-Daradji (regizor, Irak), Scandar Copti (regizor, Palestina), Behrooz Hashemian (producator, Iran/SUA) si Martin Schweighofer (Director, Austria Film Commission, Austria).

"Morgen" - trailer:

Premiul Special al Juriului - Silver Alexander a revenit filmului grecesc "Attenberg", realizat de Athina Rachel Tsangari. Premiul Special al Juriului pentru Originalitate si Inovatie - Bronze Alexander a recompensat pelicula "Jean Gentil" de Laura Amelia Guzman si Israel Cardenas (Mexic-Republica Dominicana-Germania).

Premiul pentru scenariu a fost acordat filmului polonez "Erratum", scris si regizat de Marek Lechki, iar Artistic Achievement Award i-a revenit filmului "Zephyr" de Belma Bas (Turcia).

Cele doua filme romanesti, "Periferic" si "Morgen" au un destin comun. Nu doar ca sunt filme de debut realizate pe baza unor coproductii internationale, dar ele se concentreaza pe povesti romanesti desfasurate in zilele noastre. Ambele au avut premiera mondiala in cadrul Competitiei Internationale a Festivalului de la Locarno, unde "Morgen" a primit Premiul Special al Juriului, Premiul Juriului Ecumenic, Premiul "Don Quijote" al Federatiei Internationale a Societatilor de Film (IFFS) si Premiul III din partea Juriului Junior, si unde Ana Ularu a fost recompensata cu Premiul criticii elvetiene pentru rolul din "Periferic".

"Morgen" a mai primit Marele Premiu si Premiul Publicului la CinEast, Luxemburg, iar "Periferic" a luat patru premii la Varsovia (Premiul special pentru cel mai bun scenariu, o Mentiune speciala acordata actritei Ana Ularu, Premiul Federatiei Internationale a Criticilor de Film (FIPRESCI) si Mentiunea speciala a Juriului Ecumenic), precum si Premiul FIPRESCI la Viena.

Daca "Morgen" a intrat in cinematografele din Romania, fiind vazut pana acum, conform site-ului de specialitate cinemagia.ro, de 10.693 spectatori, "Periferic" si-a amanat premiera pentru februarie 2011, cand peisajul premierelor romanesti se va fi potolit. (Tot atunci va iesi si "Aurora", de Cristi Puiu.)