După participarea cu succes, săptămâna trecută, la cea de-a XXI-a ediţie a Festivalului Filmului Evreiesc de la Washington 2010, cu filmul său „Călătoria lui Gruber”, prezentat până acum la Singapore, Caracas, Buenos Aires şi în peste 14 oraşe americane, Radu Gabrea este invitat la Ierusalim unde, în cadrul celui de-al XII-lea Festival al Filmului, a avut loc premiera mondială a filmului documentar „Şi s-au dus ca vântul...”, realizat împreună cu criticul şi filmologul Costel Safirman.

„Şi s-au dus ca vântul...” rememorează istoria Teatrului Baraşeum, un teatru celebru în Bucureştii anilor '40 şi un fenomen unic în istoria teatrală internaţională. În paralel cu premiera filmului a avut loc şi vernisajul unei expoziţii de fotografii inedite intitulată „Baraşeum – un teatru evreiesc în umbra războiului” (curator Costel Safirman).

După proiecţia de la Ierusalim, vor urma proiecţii la Tel Aviv şi Haifa. Evenimentul a fost realizat cu sprijinul ICR Tel Aviv şi al Cinematecii din Ierusalim.

Premiera românească a filmului documentar „Şi s-au dus ca vantul...” va avea loc la Bucureşti, în luna martie 2011, cu ocazia sărbătoririi a 70 de ani de la înfiinţarea Teatrului Baraşeum, informeaza Total TV.