Poate cel mai bun serial romanesc de pana acum, "In deriva" intra in 6 decembrie la HBO, dupa o campanie publicitara nonconformista si agresiva. Pariul pe care regizorii celor 45 de episoade, Adrian Sitaru si Titus Muntean, il castiga tine mai ales de mecanica unui film (fie el de cinema sau de televiziune): fiecare episod de 25 de minute e sustinut doar de dialogul dintre doua personaje.

In derivaFoto: Hotnews

"In deriva" este varianta romaneasca a unui cunoscut serial israelian, "Be Tipul", creat de Hagai Levi. HBO Statele Unite i-a cumparat drepturile in 2007 si a produs serialul "In Treatment" (care are deja trei sezoane), avandu-l in rolul principal pe Gabriel Byrne. Acesta a fost recompensat cu Globul de Aur pentru rolul psihoterapeutului care se intalneste in patru zile consecutive ale saptamanii cu patru pacienti diferiti, pentru ca vinerea sa mearga el insusi la propriul terapeut.

Avandu-i la carma pe regizorii Adrian Sitaru si Titus Muntean, "In deriva" e primul serial produs integral in Romania de HBO Central Europe. Faptul ca scenariul primei serii "Be Tipul" a fost adaptat la realitatile din Romania, pastrandu-se insa personajele, conflictele si linia directoare a dialogurilor face ca "In deriva" sa aiba ritmul unui policier si sa fie urmarit cu sufletul la gura.

Scenariul a fost adaptat de Andy Lupu, Anca Gradinariu si Augustin Cupsa, pastrand tensiunea replicilor si modalitatea prin care originalul israelian comprima sedinta de o ora la terapeut in cele 25 de minute cat dureaza fiecare episod.

Materialul dramaturgic, de baza pentru calitatea serialului, e exploatat de catre cei doi regizori pe linia pastrarii tensiunii si a revelarii fiecarui graunte de adevar scos la iveala in cursul discutiei pacient-terapeut.

Astfel, impreuna cu directorul de imagine Adrian Silisteanu, regizorii au gasit formulele potrivite pentru a reda dinamica unei sedinte de terapie, indicand cu discretie semnele transferului, proiectiei si apararii, felul cum se deplaseaza centrii de forta al discutiei influentand relatiile de putere, sau conturand un adevar de care nimeni nu e constient la inceput.

Sub ochii nostri personajele se afla intr-o continua transformare. Atunci cand terapetul incepe sa prinda firul fiecarui personaj, vom fi alaturi de el, venind cu propriile presupozitii.

Scenariul israelian a fost scris cu sprijinul unor consilieri psihologi care i-au corectat neajunsurile. Cand HBO Romania a aratat presei primele cinci episoade, am mai putut remarca fluenta naratiunii, dar si omogenitatea celor doua regii (desi am aflat ca la un moment dat tot se face o separare).

Un alt atu al serialului este interpretarea foarte curata a tuturor actorilor: Marcel Iures (psihoterapeutul), Maria Dinulescu, Vlad Zamfirescu, Andreea Bibiri, Bogdan Dumitrache, Maria Mitu - pacientii, Tamara Cretulescu (terapeutul personajului principal), Gabriela Butuc (sotia eroului).

Cum bine spunea monteurul Dan Nanoveanu, acesti actori vor avea un recital pe saptamana, lucru unic pentru un actor din Romania de azi. Iar Marcel Iures cate cinci pe saptamana, el construindu-si personajul cu inteligenta si discretie. Ai merge cu incredere pe mana acestui terapeut.

Serialul incepe, asadar, in 6 decembrie, de la ora 20.30, si va continua in fiecare saptamana de luni pana joi (de la aceeasi ora), fiecare episod fiind reluat catre miezul noptii. Din 13 decembrie fiecare episod nou va fi precedat de episodul de saptamana trecuta.

Dincolo de placerea de a urmari un duel lingvistic ca un meci de ping-pong cu miza, serialul e important pentru noi si pentru ca aduce in discutie situatii de viata cu care multi ne confruntam si pe care nu ne gandim ca le-am putea rezolva daca nu cu sprijinul unui terapeut, macar cu un efort de toleranta si intelegere.