Filmul lui Andrei Ujica, "Autobiografia lui Nicolae Ceausescu", a fost nominalizat la Cinema Eye Honors, cele mai importante distinctii dedicate filmului de non-fictiune. Lansate in 2007, premiile recompenseaza maiestria si inovatia in non-fictiune, promovand elita artei de gen. Gala anuala Cinema Eye Honors va avea loc pe 18 ianuarie 2011, la Museum of the Moving Image din New York, una dintre cele mai prestigioase institutii din lumea filmului.

Imagine din "Autobiografia lui Nicolae Ceausescu"Foto: Voodoo Films

Pelicula este nominalizata la categoria Spotlight, menita sa scoata in evidenta filme care ar merita mai multa promovare si recunoastere in Statele Unite. Spotlight este singura categorie care ia in calcul filme ce nu au rulat in Statele Unite. Anul viitor, "Autobiografia lui Nicolae Ceausescu" ar putea deveni eligibila la celelalte sectiuni - cel mai bun film de non-fictiune, regie, editare etc. - daca va fi proiectata in cinematografele americane.

Nominalizarile sunt decise de 25 dintre directorii celor mai importante festivaluri axate pe productii de non-fictiune, ca Sundance, Woodstock, Copenhaga, Tribeca sau Silver Docs.

La aceeasi categorie au mai fost nominalizate "Steam of Life", regizat de Joonas Berghall si Mika Hotakainen, "Nostalgia de la Luz", de Patricio Guzman, "La Bocca del Lupo", de Pietro Marcello, si "The Arbor", regizat de Clio Barnard.

Decupat din peste 1000 de ore de imagini de la Arhiva Nationala de Filme si Televiziunea Romana, filmul acopera 25 de ani din viata lui Nicolae Ceausescu, de la instalarea sa la putere, in 1965, pana la prabusirea din 1989. Lipsit de voice-over sau de comentarii din off, "Autobiografia lui Nicolae Ceausescu" este un eseu despre grandoarea si absurditatea puterii, care demonstreaza ca imaginile de propaganda contin in ele insele si propria contradictie.

Filmul a avut premiera in cinematografele din Romania pe 29 octombrie si isi continua traseul in salile din Cluj, Craiova si Medias.

"Autobiografia lui Nicolae Ceausescu" a fost realizata de Icon Production, in asociere cu Televiziunea Romana, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei si cu participarea The Media Partnership, Fundatia ARTE VIZUALE si HFG / ZKM Filminstitut. Filmul este distribuit in Romania de Voodoo Films.