Regizorul filmului "Portretul luptatorului la tinerete", Constantin Popescu, a obtinut premiul pentru regie la Festivalul International de Film de la Bratislava. Juriul a apreciat arta regizorului "de a ilustra lupta pentru libertate intr-o tara asuprita". Filmul se concentreaza pe istoria uneia dintre cele mai longevive grupari de partizani anticomunisti din anii '50, cea condusa de Ion Gavrila Ogoranu, si va putea fi vazut in cinematografele din Romania incepand cu data de 19 noiembrie.

Juriul competitiei a fost format din cinci directori de festivaluri: Aude Hesbert (Paris), Kim Dong-Ho (Pusan), Mikel Olaciregui (San Sebastian), Mirsad Purivatra (Sarajevo) si Eva Zaoralova (Karlovy Vary).

Lungmetrajul de debut al lui Constantin Popescu se lanseaza in cinematografele din Romania pe 19 noiembrie. Filmul va avea parte de proiectii de gala - in prezenta regizorului si a echipei - pe 18 noiembrie, la Cinema Studio din Bucuresti, pe 19 noiembrie la Cinema City din Cluj si pe 23 noiembrie la Fagaras. Pelicula va fi lansata simultan in Bucuresti, Iasi, Cluj si Bacau, urmand a fi proiectata ulterior la Constanta, Craiova, Timisoara, Arad, Oradea si alte orase.

"Portretul luptatorului la tinerete" a fost prezentat in premiera mondiala la editia de anul acesta a Festivalului de la Berlin, in sectiunea Forum, si a obtinut Premiul Publicului si Premiul pentru imagine la Festivalul B-EST. Filmul isi va continua traseul festivalier, urmand a fi proiectat la sfarsitul lunii noiembrie in cadrul Festivalului International de Film de la Torino.

Trailer-ul filmului:

"Portretul luptatorului la tinerete" este primul episod dintr-o trilogie care se numeste "Aproape liniste" si care va continua cu povestea Elisabetei Rizea si cu cea a fratilor Toma si Petre Arnautoiu.

Imediat dupa al Doilea Razboi Mondial, cand puterea a fost preluata de comunisti, in muntii Romaniei, grupuri de oameni s-au opus regimului opresiv cu arma in mana. Aproape toti au sfarsit in temnita ori in fata plutonului de executie. Mai mult de 1000 de grupari de "partizani" anticomunisti au fost inregistrate in dosarele Securitatii, Muntii Fagaras fiind unul dintre nucleele acestei lupte, intre 1947 si 1960. Una dintre cele mai longevive grupari a fost cea condusa de Ion Gavrila Ogoranu: cei 12 tineri au rezistat in muntii Fagaras, in conditii extrem de dificile, aproape zece ani. Ogoranu a fost singurul din grup care nu a fost prins pana in 1976, lucru unic in istoria gruparilor de partizani de oriunde. Legenda omului care s-a ascuns de Securitate timp de 27 de ani si a camarazilor sai care au luptat si au murit pentru o idee sunt subiectul acestui film.

Scenariul semnat de Constantin Popescu este o adaptare dupa povestile adevarate relatate in cartile de memoralistica sau preluate din arhivele Securitatii.

Distributia reuneste actori precum Constantin Dita (in rolul lui Ion Gavrila Ogoranu), Ionut Caras, Bogdan Dumitrache, Catalin Babliuc, Ion Bechet, Vasile Calofir, Constantin Lupescu, Dan Bordeianu, Bogdan Dumitrescu, Alexandru Potocean, Alin Mihalache, Radu Iacoban, Serban Gomoi, Paul Ipate, Andrei Mateiu, Mihai Constantin, Razvan Vasilescu, Teodor Corban, Mimi Branescu, Bogdan Stanoevici, Mihai Bica si Nicodim Ungureanu.

Inainte de a-si regiza filmul de debut, Constantin Popescu a fost asistent de regie/productie la patru dintre filmele lui Lucian Pintilie si regizor secund al lui Francis Ford Coppola la "Tinerete fara tinerete". Primul sau scurtmetraj, "Apartamentul" (2004), a fost distins cu Marele Premiu al Juriului la Venetia. Au urmat "Canton", "Drezina" si "Apa", toate selectionate in festivaluri internationale si premiate. Constantin Popescu este si unul dintre regizorii filmului-omnibus "Amintiri din Epoca de Aur". Cel de-al doilea lungmetraj al sau, "Principii de viata", a avut premiera in aceasta toamna la Festivalul de la San Sebastian.

"Portretul luptatorului la tinerete" este produs de Filmex Film Romania, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei si al HBO Romania. Pelicula este distribuita in Romania de Voodoo Films.

Pe site-ul www.portretulluptatorului.ro vor fi afisate, incepand de saptamana viitoare, orasele in care va rula pelicula si orele proiectiilor.