Cea de-a 20-a editie a Festivalului International de Film DaKINO va avea loc in perioada 22- 27 noiembrie, la Cinematograful Patria, Sala Elvira Popescu si Noul Cinematograf al Regizorului Roman (NCRR) din cadrul Muzeului Taranului Roman. Luni, 22 noiembrie, la Cinematograful Patria va avea loc Gala de Deschidere a celei de-a 20-a editii, ce ii va reuni pe castigatorii Trofeelor DaKINO din perioada 1991- 2009. Gala de Deschidere va fi urmata de proiectia, in premiera, in Romania a celui mai recent film al regizorului britanic Danny Boyle, 127 Hours, informeaza organizatorii festivalului.​

Regizorul Danny BoyleFoto: DaKINO

Prezentat la Festivalul International de Film de la Toronto, 127 Hours prezinta cazul real al alpinistului american Aron Ralston (James Franco), care, blocat intre stâncile unui canion din Utah, se vede nevoit să recurgă la măsuri disperate pentru a supravietui.

Regizorul Danny Boyle este cunoscut publicului din Romania pentru Trainspotting (1996), 28 Days Later (2003), Millions Sunshine (2007) şi Slumdog Millionaire (2008), pentru care a castigat 8 premii Oscar, inclusiv pentru Cel mai bun film şi Cel mai bun regizor in 2009.

In cadrul acestei a 20-a editii a DaKINO sunt confirmate urmatoarele titluri:

• Never let me go, in regia lui Mark Romanek, dupa romanul omonim al lui Kazuo Ishiguro , cu o distributie ce ii include pe Keira Knightley, Carey Mulligan si Andrew Garfield, prezentat in premiera in Romania, prin amabilitatea Odeon

SectiuneaBrilliant Docs anunta primele doua titluri :

• documentarul- eveniment Yves Saint Laurent, l’Amour Fou, regia Pierre Thoretton, urmarind ascensiunea unuia din cei mai influenti designeri, parteneriatul sau longeviv cu Pierre Bergé şi decizia de a licita obiectele de artă colecţionate de-a lungul vieţii, intr-o poveste despre dragoste, artă şi etică.

• Videocracy in regia lui Erik Gandini, urmarind segmente ale populatiei italiene consumate de informatii din viata celebritatilor.

Prin amabilitatea HBO Romania, DaKINO anunta proiectia speciala a Temple Grandin, biopic cu 15 nominalizari la Premiile Emmy si castigator a 5 din acestea, printre care pentru Cel mai bun film produs pentru televiune in 2010 si Cea mai buna actrita in rol principal intr-o miniserie - Claire Danes.

Bazat pe biografia lui Temple Grandin (Claire Danes), filmul prezinta etapa de diagnosticare, dezvoltarea acesteia in anii de scoala, precum si etapa transformarii sale intr-o femeie cu o sensibilitate innascuta si o intelegere perfecta a comportamentului animal.

Temple Grandin a fost diagnosticata cu autism in anul 1950, la varsta de 3 ani. In 2010, ea este profesor la Universitatea Colorado, are un doctorat in Animal Science si este o activista convinsa a drepturilor persoanelor cu autism.

Proiectia Temple Grandin la DaKINO 20 sprijina campania de strangere de fonduri demarata de catre Autism Romania (www.autismromania.ro), pentru deschiderea primului centru multifunctional pentru tineri si tineri adulti cu autism, informeaza organizatorii.