Premiera de gală a filmului „Medalia de onoare“, în regia lui Călin Peter Netzer va avea loc pe 12 noiembrie, de la ora 20:00 la cinematograful Studio din capitală. Lungmetrajul reprezintă debutul în actorie al fostului presedinte al României, Ion Iliescu, care va fi prezent la proiectia de gală, alături de Victor Rebengiuc, Radu Beligan, Ion Lucian si Mimi Brănescu, informeaza Parada Film. Până acum, „Medalia de onoare“ a participat la numeroase festivaluri de film din întreaga lume obtinand numeroase premii.

Medalia de onoare in regia lui Călin Peter Netzer Foto: Parada Film

Filmul „Medalia de onoare” este o comedie neagră despre Ion (Victor Rebengiuc), un pensionar din România anilor ’90, care primeste o distinctie pentru faptele sale de vitejie din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Personajul principal primeste accidental, într-o zi, o medalie de onoare pentru faptele sale eroice din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, vremuri pe care bătrânul abia si le mai aminteste. Odată primită, medalia îl face pe Ion să îsi reexamineze întreaga viată – se gândeste acum că poate nu a fost un învins. Poate că viata sa înseamnă de fapt, mai mult. Pentru doar câteva momente, medalia îl face să se simtă apreciat de cei din jurul lui. Din păcate, pentru doar câteva momente, Ion este un om împlinit.

Distributia filmului este plină de nume sonore - în rolurile principale îi regăsim pe Victor Rebengiuc si Camelia Zorlescu, iar în roluri secundare îi puteti vedea pe Mimi Brănescu, Ion Lucian, Anca Pandrea, Radu Beligan, Costică Drăgănescu, Doru Ana. Filmul se bucură de participarea extraordinară a fostului presedinte al României, Ion Iliescu.

Până acum, „Medalia de onoare“ a participat la numeroase festivaluri de film din întreaga lume, obţinând premii la Festivalul de Film de la Torino (Premiul „Scuola Holden” pentru scenariu, Premiul Publicului, Mentiune Specială pentru Victor Rebengiuc), Festivalul de Film de la Salonic (Marele Premiu al Juriului „Silver Alexander“, Cel mai bun Scenariu, Cel mai bun Actor, Premiul FIPRESCI pentru Cel mai Bun Film din Competiţia Internaţională), Festivalul Internaţional de Film de la Miami (Menţiunea specială a Juriului si Premiul Cineuropa), Festivalul Internaţional de Film Transilvania (Cea mai bună Regie si Cel mai bun Actor în rol principal). Cel mai recent premiu este Mențiunea Specială a Juriului obţinută la Festivalul de Film de la Zagreb, în octombrie 2010, pentru „un amestec – simplu, în aparentă – de politică, tragism si umor, cu o urmă de căldură si umanitate”.

Călin Peter Netzer a absolvit Universitatea Națională de Artă Teatrală si Cinematografică, la sectiunea de Regie Film. Până la obtinerea diplomei, Netzer realizase deja o serie de scurtmetraje, selectionate în festivaluri de film, ca cele de la Berlin, Buenos Aires, Barcelona, Bilbao, Roma si Istanbul. Lungmetrajul cu care a debutat în 2003, „Maria“, a fost, la rândul său selectionat în peste 40 de festivaluri de film din toată lumea si premiat de Academia Europeană de Film, de Festivalurile de la Locarno, Paris, Cottbus.

Tudor Voican este unul dintre cei mai premiati scenaristi români la ora actuală. Printre cele mai cunoscute scenarii ale sale sunt cele scrise în colaborare cu regretatul Cristian Nemescu, cum ar fi „Mihai si Cristina“,„Poveste la scara C“,„Marilena de la P7“,„California Dreamin’ (nesfârsit)“. De asemenea el a scris scenariul si pentru lungmetrajele „Italiencele“, în regia lui Napoleon Helmis, „Binecuvântată fii, închisoare“ si „Schimb valutar“ (regia Nicolae Mărgineanu).

Lungmetrajul de fictiune „Medalia de onoare“ este o coproductie Scharf Advertising, Pandora Film si Abis Studio, realizată cu spriinul Centrului National al Cinematografiei, Arte/ZDF, Eurimages, HBO România, TVR, BV Mc Cann Erickson Romania, Odyssey Comunication, Abis Studio si Teleclub.

Din din 12 noiembrie filmul va intra pe ecranele cinematografelor din toata tara.