Filmul „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu”, în regia lui Andrei Ujică, a fost distins cu premiul pentru cel mai bun documentar est-european la cea de-a 14-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Documentar de la Jihlava (26 – 31 octombrie), Cehia. Secţiunea în care a fost proiectat filmul reuneşte cele mai bune producţii realizate în Europa Centrală şi de Est.

„Juriul a decis să acorde premiul unui film ambiţios, de proporţii epice. [...] Găsind un echilibru fin, dar dificil între «tragedia unui om ridicol» şi aroganţa excesivă a unui lider care îşi pierde progresiv legitimitatea, «Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu» este un testament despre provocarea de a scrie astăzi istoria prin intermediul imaginilor”, a fost argumentul juriului.

Recent, „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu” a obţinut Marele Premiu al secţiunii documentar la Festivalul Internaţional de Film de la Bergen (BIFF), una dintre cele mai importante manifestări de gen.

În România, în primul weekend în cinematografe, filmul a strâns deja peste 5.000 de spectatori.

Regizorul Andrei Ujică va susţine marti, 2 noiembrie, de la 17.30, la sediul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) conferinţa „Cinematograful non-ficţional: Ceauşescu şi filmul istoriei”.

În Bucureşti, filmul poate fi văzut în continuare la cinema Studio, Hollywood Multiplex şi AFI Cotroceni, iar în ţară rulează la Cinema Studio din Timişoara şi Cinema Victoria din Cluj. De săptămâna viitoare, filmul va fi proiectat în Bucureşti şi la Noul Cinematograf al Regizorului Român, iar în ţară în cinematografe din Arad şi Oradea.

Din 19 noiembrie, filmul va rula şi la Iaşi, unde va beneficia de o proiecţie de gală, informeaza comunicatul remis Hotnews.ro.