Zece filme romanesti care au ajuns, de-a lungul timpului, in festivalul de pe Coasta de Azur, vor putea fi (re)vazute in cadrul evenimentului "Les Films de Cannes a Bucarest", care va avea loc intre 15 si 21 octombrie, la Cinema Studio. Un film trimis la Cannes imediat dupa razboi, sase selectionate in timpul regimului comunist si alte trei imediat dupa Revolutie demonstreaza ca legatura cineastilor romani cu Festivalul de la Cannes nu este de data recenta.

Cinefilii au o ocazie rara, aceea de a vedea un scurtmetraj precum Floarea Reginei, al lui Paul Calinescu, care a fost proiectat pe ecranele Cannes-ului in 1946, la un an dupa ce se incheiase cel de-al doilea razboi mondial. In program figureaza alte cateva filme care au facut istorie in cinematografia autohtona: La Moara cu noroc, Rascoala, Balanta, O vara de neuitat, Telegrame, E pericoloso sporgersi, Padurea Spanzuratilor sau O lacrima de fata.

Iosif Demian, Nae Caranfil si Nicolae Breban vor vorbi, cu ocazia proiectiilor filmelor lor, despre cinema si despre contextul social si politic in care si-au dus peliculele la Cannes.

Iosif Demian este unul dintre regizorii care a urcat pe covorul rosu de la Cannes, in 1982, fara ca presa vremii din Romania comunista sa pomeneasca despre performanta sa. Cineastul se va intalni cu publicul sambata, 16 octombrie; pelicula sa, O lacrima de fata, va fi proiectata de la ora 13.00, la Cinema Studio. Profesor de regie in Australia, unde a emigrat inainte de 1989, Iosif Demian a semnat regia unor filme-reper, precum Nunta de piatra sau Apa ca un bivol negru.

Despre singurul film pe care l-a regizat, Printre colinele verzi, o adaptare dupa propriul roman, despre receptarea critica in presa vremii si despre aventura realizarii lui va vorbi scriitorul Nicolae Breban. In 1971, in plina ascensiune a romancierului in lumea literara, ecranizarea cartii "Animale bolnave" avea premiera la Cannes. Intalnirea sa cu publicul este programata vineri, 15 octombrie, de la 12.00, la Cinema Studio.

Nae Caranfil a atras atentia selectionerilor de la Cannes cu filmul de debut E pericoloso sporgersi, in 1993, un film pe care unii critici straini l-au comparat cu Rashomon al lui Akira Kurosawa. Sambata, 16 octombrie, de la ora 15.00, cineastul le va povesti spectatorilor despre experienta realizarii primului sau lungmetraj si despre prezenta sa la Cannes, la trei ani dupa Revolutie.

Astfel, intre 15 si 21 octombrie, la cinema Studio din Capitala vor fi proiectate, in premiera in Romania, mai multe pelicule selectionate in competitia Festivalului de la Cannes.

Selectia a fost realizata chiar de Thierry Fremaux, delegatul general al festivalului de la Cannes, care va fi prezent la eveniment si va introduce filmele din program. Thierry Fremaux va sustine si un masterclass pentru studentii facultatilor de film din Bucuresti, marti, 19 octombrie, de la 11.00, la Studio.

Despre filmele lor vor vorbi si invitatii speciali ai festivalului, regizorii Gaspar Noe (Enter the Void), Kornel Mundruczo (Tender Son. The Frankenstein Project), Sergei Loznitsa (My Joy). La sfarsitul proiectiilor, publicul le va putea pune intrebari regizorilor, in sesiuni de Q&A.

Manifestarea se va deschide vineri, 15 octombrie, de la 19.00, cu o proiectie-eveniment: premiera nationala a peliculei care a castigat Palme d'Or anul acesta, Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives, in regia thailandezului Apichatpong Weerasethakul, unul dintre cei mai apreciati cineasti asiatici ai momentului. Filmul preferat al lui Tim Burton, presedintele juriului din acest an, este povestea unui om care, in apropierea mortii, isi revede vietile anterioare, ghidat de fantoma sotiei sale.

Les Films de Cannes a Bucarest aduce pe ecranele romanesti si drama care si-a adjudecat Marele Premiu la Cannes, Des Hommes et des Dieux, in regia lui Xavier Beauvois. Propunerea Frantei la Oscarul pentru cel mai bun film strain, pelicula inspirata dintr-un fapt real - asasinarea a opt calugari francezi in Algeria - va avea parte de o proiectie de gala la Opera Nationala din Bucuresti luni, 18 octombrie.

Programul evenimentului este completat de filmul care a luat premiul pentru regie la Cannes, Tournee, regizat de actorul Mathieu Amalric.

Evenimentul este organizat de casa de distributie Voodoo Films, in parteneriat cu Ambasada Frantei la Bucuresti si Institutul Francez din Bucuresti, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, al Ministerului Culturii, Cultelor si Patrimoniului National si al Editurii Video - si in colaborare cu distribuitorul Independenta Film.

Programul complet al proiectiilor poate fi consultat pe site-ul manifestarii, www.filmedefestival.ro.