Dupa discutia online cu cititorii HotNews.ro, cineastul Radu Muntean a acordat un interviu audio-video in care s-a referit in principal la filmul "Marti, dupa Craciun". El a povestit cat de greu a decurs scrierea scenariului, cat de tensionat a fost pe platou, dar si ce asteptari are de la publicul romanesc.

Radu MunteanFoto: HotNews.ro

Iata, mai jos, cateva fragmente din interviul cu Radu Muntean:

Povestea filmului

"Marti, dupa Craciun" a pornit ca idee de la mine- daca ma intrebi, dupa care a durat un an de discutii pana s-a conturat sinopsisul, povestea filmului - poveste pe care pe urma am despartit-o in trei si am dezvoltat-o.

La aceasta poveste a unui barbat prins intre sotie si amanta m-a atras faptul ca omul acesta iubeste doua femei. Relatia dintre el si sotia lui - cel putin din punctul meu de vedere -, nu e terminata. Nu e genul acela de relatie in care partenerii de viata au devenit parteneri in mod administrativ, schimba banalitati samd. Intre ei exista intimitate, exista comunicare la nivel senzual...

Numai ca omul s-a indragostit si de alta femeie. Si in momentul in care are de luat o decizie e cu atat mai dureros si va trebui cumva sa rupa o parte din el cand trece mai departe. Asta mi s-a parut atragator, pentru ca de obicei in povestile astea cu triunghi conjugal e doar neplacuta despartirea - in sens logistic, daca vrei. (...) M-a atras, de fapt, faptul ca in povestea asta nu exista vinovat.

Scenariul

N-am avut mai mult de trei drafturi. A durat foarte mult pana am ajuns la un sinopsis. Am discutat mai mult decat la oricare din filmele de pana acum. Pare ca nu se intampla mai nimic, pare ca ar fi cel mai usor de scris, dar de fapt a fost cel mai greu de scris. Am simtit tot timpul ca o nuanta gresita poate duce filmul in alta directie si am incercat sa fim foarte atenti la fiecare cuvintel.

Asteptarile de la publicul din Romania

Eu n-am tras concluzia ca spectatorii sunt interesati neaparat de filme sociale. Eu cred ca mai degraba s-ar duce sa vada o comedie romantica sau un horror sau un film de actiune - sigur, filmul meu nu apartine niciunuia dintre genurile astea. Filmul meu nu cred ca va prinde la tot publicul din Romania. Eu nu fac film pentru toata lumea - e foarte limpede asta, am tot spus-o. Adica mi-ar placea ca numarul celor interesati in mod autentic de cinema, adica de acea forma artistica ce nu inseamna numai divertisment si spalare a creierului, sa fi crescut.

Cum a fost la filmare

La filmare am avut sentimentul ca nu exista nicio secventa de umplutura. Mi s-a intamplat pana acum in filmele pe care le-am facut sa existe secvente mai putin importante decat celelalte. Adica exista doua-trei secvente, asa, mai importante, si cateva mai de acompaniament. Aici nu a existat asta. Am avut sentimentul ca fiecare secventa e la fel de importanta ca celelalte.

Diferenta fata de filmele precedente

A fost o filmare mai tensionata. Asta nu inseamna ca ne-am certat pe platou, ci ca eu am fost mai tensionat si mai concentrat. Si actorii la fel. Daca te uiti la making of ti se pare ca a fost o joaca. Noi ne distram mult impreuna pentru ca suntem obisnuiti unii cu ceilalti. Lucrez cu aceeasi echipa de mult timp si ne simtim foarte bine unii pe altii si trecem peste momentele mai tensionate, dar n-a fost simplu.

Urmatorul proiect

Inca nu sunt hotarat. (...) Ma tenteaza foarte mult in momentul de fata relatia parinte-copil. Am doi copii - unul scolar, altul prescolar -, si ma preocupa relatia mea cu ei, relatia mea cu parintii mei.

Vineri, 17 septembrie, "Marti, dupa Craciun" intra in cinematografele din Bucuresti, Timisoara si Cluj-Napoca.