Filmul lui Szabolcs Hajdu, prezentat în acest an la Festivalul de la Berlin, e propunerea Ungariei în cursa pentru nominalizările la Oscarul pentru cel mai bun film străin. Din distribuţie fac parte actorii români Orsolya Török-Illyés, Oana Pellea, Andi Vasluianu şi Răzvan Vasilescu, iar filmările au avut loc si in Romania. Decizia a fost luată azi la Budapesta de un comitet de profesionişti din domeniu.

"Bibliotheque Pascal"Foto: berlinale.de

Din acest comitet fac parte: Balázs Varga – Asociaţia Cineaştilor Maghiari, Miklós Szita – Asociaţia Producătorilor Maghiari Independenţi, Ferenc Mikulás – Asociaţia Producătorilor Maghiari, János Kende – Societatea Maghiară a Operatorilor (HSC), András Monory-Mész – Asociaţia Regizorilor Maghiari şi Veronika Bakonyi – Fundaţia Publică pentru Cinema din Ungaria.

"Bibliotheque Pascal", al cincilea lungmetraj al lui Szabolcs Hajdu (regizor născut în 1972), a primit premiul cel mare precum şi Premiul "Gene Moskowitz" oferit de criticii străini, Premiul de imagine şi premiul principal al juriului studenţesc la cea de-a 41-a Săptămână a Filmului Maghiar care a avut loc în luna februarie la Budapesta.

După ce a fost prezentat în cadrul secţiunii Forum a Festivalului de la Berlin, filmul a participat la cele mai importante festivaluri din lume, printre care Los Angeles, Melbourne şi Sarajevo, unde a primit Premiul Cineuropa şi Premiul CICAE. În curând, filmul va mai călători la festivalurile din Rio de Janeiro şi Pusan.

Cele cinci nominalizări la Oscarul pentru un film vorbit în altă limbă decât engleza se vor anunţa în 25 ianuarie 2011, iar ceremonia celei de-a 83-a gale a decernării premiilor Oscar va avea loc în 7 februarie, la Kodak Theatre, Los Angeles.

"Bibliotheque Pascal" este povestea unei femei - interpretate de Orsolya Török-Illyés, fostă actriţă a Teatrului din Sfântu Gheorghe, actualmente soţia lui Szabolcs Hajdu -, care pleacă din Transilvania spre Occident sperând într-o viaţă mai bună, dar care ajunge prizonieră într-un bordel ce serveşte perversităţi pseudo-culturale unor bărbaţi cu bani.

Refuzând abordarea frontală a neorealismului, Szabolcs Hajdu recurge cu ajutorul imaginii elaborate a lui Andras Nagy, la o critică dură a societăţii occidentale contemporane care exploatează fiinţa umană la adăpostul clişeelor prefabricate.

Ce ar fi putut fi în viziunea altui regizor drama socială a unei femei din Europa de Est vândute pentru prostituţie în secolul XXI devine un basm amar hrănit de realismul magic al lui Fellini şi de tradiţia vizuală a cinematografiei maghiare.

Din distribuţie mai fac parte - pe lângă Orsolya Török-Illyés, Oana Pellea, Andi Vasluianu şi Răzvan Vasilescu - şi Dorel Vişan, Florin Piersic Jr., Alexandru Bindea, Mihai Călin, Mihai Constantin, Marius Bodochi, Marius Manole, în timp ce rolul principal masculin e interpretat de Shamgar Amram. Filmul e vorbit în română, engleză şi maghiară, şi s-a filmat parţial şi în România.