La a cincea editie a competitiei Filminute, printre cele 25 de filme finaliste se numara si trei productii romanesti semnate de Dorin Pene, Ana Iliesiu &Matei Branea si John Riley. Puteti intra direct pe site-ul competitiei (www.filminute.com) ca sa votati filmul preferat sau le puteti vedea si vota aici.

Imagine din "Rugaciune noua"Foto: www.filminute.com

Dorin Pene are pregatire de monteur, calitate in care a lucrat, printre altele, la scurtmetrajul "Bric-Brac" de Gabriel Achim - regizor care anul trecut a primit o mentiune la Filminute cu "How Do You Do". La prima experienta de regizor de filme de un minut ( a mai regizat un film in UNATC, pe care l-a absolvit in 2008), Dorin Pene a imaginat o intalnire intre un evreu si Dumnezeu, adaptare indrazneata a unui banc auzit de la un prieten.

* Iata cum explica autorul povestea filmuletului "Rugaciune noua"/"A New Prayer": "Se ia un banc; se fictionalizeaza; doi actori talentati (n.red.- Bogdan Marhodin si Dan Radulescu); un operator (Patru Paunescu) cu ochiul mai ager decat ulii care ne dadeau tarcoale de sus; se cara tot echipamentul cu doi cai la locatie (aproximativ 600 de metri altitudine). Plus echipa, dar pe picioare proprii...(aici mentiune: unul dintre actori a urcat si a coborat in ciorapi...)." Dorin Pene a facut filmul pe banii lui (a costat vreo 400 de euro) si, dupa 12 ani de muzica si patru de multimedia, e hotarit sa revina la visul de dinaintea admiterii la UNATC, acela de a regiza filme.

Puteti vedea si vota filmul aici (De precizat ca nu se poate vota decat o singura data).

* Ana Iliesiu si Matei Branea combina filmul cu actori si animatia, respectiv rasul si plansul in "Good Bye Mr. Nice Guy", filmul unei despartiri de un minut care se recomanda prin motto-ul "Despartirile sunt naspa, chiar daca tu esti perfect si nu e vina ta."

O fata (Adina Galupa) ii da papucii unui baiat adresandu-i-se la camera, dar realizam ca baiatul care stie sa aduca marea in casa, desenand-o, dar care nu are bani sa-si duca prietena in Grecia ar putea fi el insusi o iluzie pentru ca doua cadre mai incolo il vedem pe el insusi desenat, nu in carne si oase. O iluzie e poate si el, daca filmul reprezinta punctul de vedere al celui parasit de iubita.

"Good Bye Mr. Nice Guy" are la baza scenariul scris de Miruna Vasilescu si Matei Branea, fiind animat de Matei Branea. Director de imagine este Luchian Ciobanu, iar co-regizoarea Ana Iliesiu a si montat filmul.

"Good Bye Mr.Nice Guy" poate fi vazut si votat aici.

* "Echoes" de John Riley e o coproductie romano-britanica in care cineastul stabilit in Romania se foloseste de simbolul oglinzii pentru a pune in relatie prezentul cu viitorul. Filmat in Bucuresti, "Echoes" produce un dialog intre un tanar si replica lui mai batrana din oglinda. Durata de un minut pe care fiecare film trebuie sa o aiba ii permite povestii sa-si pastreze misterul, iar spectatorului sa improvizeze o argumentatie sau sa-si imagineze o poveste mai larga.

"Echoes" poate fi vazut si votat aici.

In acest an, la Filminute au participat productii din: Cehia, Finlanda, Islanda, India, Japonia, Malaezia, Marea Britanie, Olanda, Portugalia, Romania, Serbia, Slovacia, Slovenia, SUA, Ungaria, Africa de Sud, Polonia si Turcia. Filmele sunt votate de cinefili online, dar exista si un juriu de profesionisti care in acest an e compus din: criticul Ronald Bergan, colaborator la "The Guardian", cineastul Neill Blomkamp, autorul lui "District 9", scenaristul si regizorul Tanuja Chandra, criticul Jan Lumholdt si Mark Tutssel, Global Chief Creative Officer la Leo Burnett Worldwide.

Filminute este o competitie initiata de Jon Ketchum (cineast stabilit si el in Romania) care e co-fondator al festivalului si presedinte al juriului. Juriul alege un premiu si cinci mentiuni, iar publicul voteaza premiul sau. Castigatorii se anunta pe 30 septembrie, zi in care ia sfarsit si votarea.

Romania a avut o prezenta constanta la editiile trecute. Pe langa filmele finaliste, in 2007, Catalin Leescu a primit o mentiune cu "About Time", si tot mentiune au primit anul trecut "How Do You Do" de Gabriel Achim si "The Goats" de Razvan Parlog. Coproductia britanico-romana "Immerse", de Anton Groves, a fost top rated film pentru editia din 2008.