Celebrul film romanesc „Actorul şi sălbaticii” (1975), în regia lui Manole Marcus, va fi prezentat publicului maghiar miercuri, 1 septembrie, la Clubul de film al ICR Budapesta. Considerat unul din cele mai bune filme româneşti, pelicula este o comedie suculentă care beneficiază de interpretatea unuia dintre cei mai mari actori care i-a avut România, Toma Caragiu. Filmul este inspirat din viaţa creatorului teatrului de revistă din România, Constantin Tănase.

Celebrul teatru de revistă "Vox", al cărui director şi actor este Costică Caratase – o trimitere la personalitatea marelui actor român Constantin Tănase - pregăteşte un spectacol în care numărul de rezistenţă este o virulentă şarjă la adresa nazismului şi a Gărzii de Fier, influente în România anilor 40. Refuzul lui Caratase (Toma Caragiu), cât şi al textierului său, evreul Ionel Fridman (Mircea Albulescu) de a renunţa la parodierea acestui subiect atrage după sine represalii dintre cele mai crude şi neaşteptate. Cu toate acestea Caratase este hotărât să nu facă nici un compromis de la profesiunea sa de credinţă: comedia.

Pelicula pune problema libertătii de exprimare a artistului şi a riscului pe care îl presupune implicarea sa în problemele sociale existente într-o lume dictatorială.

Filmul este remarcabil datorita, in primul rind, interpretarii actoricesti. Filmul beneficiaza de interpretarea magistrala a unor mari actori ai scenei si ecranului romanesc: Toma Caragiu, Marin Moraru, Margareta Pogonat, Mircea Diaconu, Ovidiu Iuliu Moldovan, Mircea Albulescu.

Proiecţia va avea loc gratuit la sediul ICR Budapesta.