Pe 25 august 2006, cinematografia romaneasca pierdea doi oameni extrem de valorosi: regizorul Cristian Nemescu si sound-designerul si compozitorul Andrei Toncu. Societatea Culturala NexT organizeaza o proiectie speciala, gazduita de Noul Cinematograf al Regizorului Roman (Muzeul Taranului Roman): un program alcatuit din filme care au castigat Premiul de regie „Cristian Nemescu” si Premiul de sunet „Andrei Toncu” in decursul celor patru editii ale Festivalului NexT organizate pana in prezent. Proiectiile vor avea loc incepand cu ora 21.00.

NEXTFoto: nextproject.ro

Pana in acel moment, filmele realizate de cei doi cineasti (impreuna sau separat) creasera deja ecouri puternice atat in tara, cat si in strainatate. Scurtmetrajele de scoala regizate de Cristian Nemescu, la care lucrase impreuna cu Andrei Toncu, facusera inconjurul lumii si castigasera un numar impresionant de premii, de la Cel mai bun debut international la Festivalul Message to Man (Sankt Petersburg) pentru „Mihai si Cristina” (2001) pana la nominalizarea la Premiile Academiei Europene de Film pentru „Poveste la Scara C” (2002). „Marilena de la P7” (2006), mediumetrajul independent regizat de Cristian Nemescu, a carui coloana sonora e semnata de Andrei Toncu (in dubla ipostaza: sound-designer si compozitor) isi avusese premiera internationala la Festivalul de la Cannes, in sectiunea Semaine internationale de la critique.

Tot in 2006, Andrei Toncu realizase coloana sonora in sistem 5.1 (pentru prima oara in Romania) pentru scurtmetrajul de animatie „Remiza” (regia Valeriu Stihi) si visul sau era acela de a revolutiona sunetul in cinematograful romanesc. „Lampa cu caciula” (2006), scurtmetrajul regizat de Radu Jude, la care Andrei Toncu a realizat sound-designul, ramane si in prezent cel mai premiat scurtmetraj romanesc (Marele Premiu pentru Cel mai bun scurtmetraj la Sundance Film Festival, Indie Lisboa Film Festival, Zinebi Bilbao Film Festival etc.)

In momentul disparitiei lor, „California Dreamin’” – lungmetrajul de debut al lui Cristian Nemescu, la care Andrei Toncu trebuia sa realizeze sound-designul – era in faza de post-productie. La Festivalul de la Cannes din 2007, filmul a entuziasmat juriul sectiunii Un Certain Regard, care i-a acordat Marele Premiu.

Din dorinta de a pastra vie memoria celor doi cineasti, in noiembrie 2006 s-a nascut Societatea Culturala NexT, cu N de la Nemescu si T de la Toncu. De la aparitia sa si pana in prezent, Societatea Culturala NexT a organizat patru editii ale Festivalului International de Film NexT, care a devenit un punct de reper pentru iubitorii de cinema din Bucuresti. In plus, din ianuarie 2007, Societatea Culturala NexT organizeaza lunar un cineclub cu acelasi nume, care va fi relansat intr-un nou format in toamna acestui an.

Pe 26 august, incepand cu ora 21.00, Societatea Culturala NexT va invita la o proiectie speciala, gazduita de Noul Cinematograf al Regizorului Roman (Muzeul Taranului Roman): un program alcatuit din filme care au castigat Premiul de regie „Cristian Nemescu” si Premiul de sunet „Andrei Toncu” in decursul celor patru editii ale Festivalului NexT organizate pana in prezent.

Program Proiectie speciala NexT

The Patterns Trilogy

regia Jamie Travis, Canada, 2006, 41 minute

Premiul Andrei Toncu pentru cea mai buna coloana sonora / NexT 2007

Un thriller captivant (Patterns), o poveste de dragoste (Patterns 2) si un vibrant deznodamant muzical (Patterns 3).

Trilogia “Patterns” spune povestea unui cuplu – Michael si Pauline – surprinsa in trei momente diferite. In prima parte a trilogiei, Pauline primeste niste telefoane misterioase. In “Patterns 2” Michael incearca sa gaseasca persoana care i-a lasat o comanda de mancare chinezeasca in fata usii. Sa fi fost Pauline? In ultima parte, Pauline si Michael isi spun enigmatica poveste de dragoste intr-un extraordinar duet de musical.

Madame Tutli-Putli

regia Chris Lavis & Macieck Szczerbowski, Canada, 2007, 18 minute

Premiul Andrei Toncu pentru cea mai buna coloana sonora / NexT 2008

Thriller jungian? Suspans a la Hitchcock? Tur de forta artistic? Trenul de noapte va asteapta.

Doamna Tutli-Putli se urca in trenul de noapte, sub povara tuturor bunurilor ei pamantesti si a umbrelor trecutului. Calatoreste singura, printre straini, cand amabili, cand infricosatori. In timp ce trenul goneste in noapte, eroina se afunda tot mai mult intr-o aventura metafizica disperata. Osciland intre lumea reala si cea imaginara, Madame Tutli-Putli isi infrunta demonii si se lasa atrasa intr-un vartej de mister si suspans.

2 Birds / 2 Porumbei

regia Runar Runarsson, Islanda, 2008, 15 minute

Premiul Cristian Nemescu pentru cea mai buna regie / NexT 2009

Pentru un grup de adolescenti, o seara frumoasa de vara aduce trecerea de la inocenta la maturitate.

Un baiat timid traieste tipica pasiune scolareasca pentru o fata de aceeasi varsta, care e, din intamplare, o prietena de-a prietenului sau.

Cherries / Recruti

regia Tom Harper, UK, 2007, 15 minute

Premiul Andrei Toncu pentru cea mai buna coloana sonora / NexT 2009

Un profesor se loveste de nepasarea elevilor sai cand incearca sa le vorbeasca acestora despre probleme mondiale. Dar acestia vor primi o lectie pe care nu o vor uita niciodata, una care le va schimba radical vietile.

With a Little Patience

regia Laszlo Nemes, Ungaria, 2007, 14 minute

Premiul Cristian Nemescu pentru cea mai buna regie / NexT 2010

O functionara care isi indeplineste cu meticulozitate rutina. Toate maruntele vibratii ale fetei ei. Si un barbat care o asteapta in fata geamului.