Filmul de debut al lui Marian Crisan a fost distins sambata seara cu nu mai putin de patru premii, printre care Premiul Special al Juriului, iar lungmetrajul lui Eran Riklis, coproductie in care e implicata si compania romaneasca Libra Film, a luat Premiul Publicului UBS. Cele doua premii se alatura distinctiei pentru cea mai buna actrita primita de Ana Ularu din partea criticii elvetiene, rezultatul fiind un palmares remarcabil.

Imagine din "Morgen"Foto: Mandragora Movies

Premiul Special al Juriului este, dupa Leopardul de Aur, al doilea cel mai important premiu al Competitiei Internationale si al festivalului. Marian Crisan declara intr-un interviu pentru HotNews.ro inaintea plecarii spre Locarno ca "Morgen" (www.morgen.ro) este pentru el " ca o sarbatoare" pentru ca asteapta primul lungmetraj de 10 ani. "Le urez rabdare si noroc studentilor care termina la Film. E o treaba destul de complicata sa faci film de cinema. Si nu neaparat in Romania", a mai spus Marian Crisan, al carui prim lungmetraj e o coproductie Romania-Franta-Ungaria despre prietenia dintre un roman si un imigrant turc pescuit de el la granita cu Ungaria.

Marian Crisan a absolvit UNATC-ul in 1999, iar in 2006 a luat cu "Megatron" (produs tot de "Mandragora") Palme d'Or-ul pentru scurtmetraj. Despre cum l-a ajutat premiul de la Cannes, el a mai declarat pentru HotNews.ro: "Premiul ne-a ajutat sa fim mai vizibili - cum s-ar zice. Sistemul european de productie ia in considerare atat premiile cat si numarul spectatorilor. Interesul pentru proiectele mele a fost mai mare dupa luarea premiului de la Cannes. Ne-a fost mai usor sa gasim sprijin atat aici, la CNC, cat si afara, cu partenerii nostri."

"Morgen" ii are in rolurile principale pe Hathazi Andras, Yalcin Yilmaz si Elvira Rimbu. Premiul consta in 30.000 de franci elvetieni, care vor fi impartiti intre regizor si producator.

"Morgen" a primit, de asemenea, si Premiul Juriului Ecumenic, in valoare de 20.000 CHF si oferit de Biserica Reformata si Biserica Catolica din Elvetia, bani care trebuie folositi pentru distribuirea filmului in Elvetia.

Marian Crisan

Marian Crisan

Foto: morgen.ro

A treia distinctie primita de filmul lui Marian Crisan este Premiul "Don Quijote" al Federatiei Internationale a Societatilor de Film (IFFS).

Pe langa premiul oficial acordat de juriul Competitiei Internationale (juriu condus de cineastul singaporez Eric Khoo si din care au mai facut parte actrita iraniania Golshifteh Farahani, actorul francez Melvil Poupaud, cineastul elvetian Lionel Baier si cineastul american Joshua Safdie), si Premiul Juriului Ecumenic si IFFS, "Morgen" a mai primit Premiul III din partea Juriului Junior (care a preferat pentru primele doua locuri filmele "Karamay" de Xu Xin, China si "Pietro" de Daniele Gaglianone, Italia). Premiul oferit de Juriul Junior filmului "Morgen" e in valoare de 2000 CHF.

"Misiunea managerului de resurse umane"/The mission Of The Human Resource Manager", semnat de cunoscutul cineast israelian Eran Riklis, nu s-a aflat in vreo competitie la Locarno, ci a fost proiectat in Piazza Grande intrand la jurizarea publicului. Premiul Publicului UBS e un indiciu ca filmul lui Riklis, coproductie israelo-germano-franco-romana, are ca si precedentele "Lemon Tree" si "The Syrian Bride" toate ingredientele unui film de public. Din distributia filmului fac parte: Mark Ivanir, Gila Almagor, Reymond Amsalem, dar si Irina Petrescu, Papil Panduru si Bogdan Stanoevici. Filmul este o adaptare a bestsellerului omonim scris de Abraham B. Yehoshua.

Leopardul de Aur, cel mai important premiu al Festivalului de la Locarno, a fost obtinut de "Han Jia"/"Winter Vacation", realizat de chinezul Li Hongqi, simpla poveste contemporana a unor adolescenti dintr-un sat din nordul Chinei care se intalnesc in ultima zi a vacantei de iarna. Premiul de regie i-a revenit canadianului Denis Cote pentru "Curling", Premiul de interpretare feminina l-a primit Jasna Duricic, protagonista in "Beli beli svet"/"White White World", film regizat de sarbul Oleg Novkovic, in vreme ce Premiul de interpretare masculina l-a obtinut protagonistul din "Curling", Emmanuel Bilodeau.

Competitia "Filmmakers of the Present", unde a participat si "Burta balenei", lungmetrajul de debut al Anei Lungu si Anei Szel, a fost castigata de "Paraboles" (regia Emmanuelle Demoris, Franta) - Premiul George Foundation. La aceeasi sectiune, Premiul Special al Juriului a revenit peliculei "Foreign Parts" de Verena Paravel and JP Sniadecki, SUA-Franta, iar o Mentiune Speciala a primit coproductia canadiano-franceza "Ivory Tower", de Adam Traynor.

Leopardul pentru cel mai bun lungmetraj de debut a fost castigat de acelasi "Foreign Parts", realizat de Verena Paravel and JP Sniadecki. Alte premii din palmares au fost acordate pentru cele mai bune scurtmetraje internationale si elvetiene din sectiunea Leopards of Tomorrow (din al carui juriu a facut parte si Corneliu Porumboiu), iar revista "Variety" a acordat Premiul Variety Piazza Grande filmului "Rare Exports: A Christmas Tale", de finlandezul Jalmari Helande.

Vezi aici trailerul filmului "Morgen".