Ana Ularu a primit joi premiul criticii elvetiene pentru cea mai buna actrita, pentru rolul din lungmetrajul "Periferic" al lui Bogdan George Apetri, informeaza un comunicat din partea Saga Film. Ularu a fost recompensata cu "Prix Boccalino de la Presse" in cadrul festivalului international de film de la Locarno, ce se desfasoara intre 4 si 14 august.

Ana UlaruFoto: Saga Film

Ana joaca unul dintre rolurile principale din "Periferic", alaturi de Mimi Branescu, Andi Vasluianu, Ioana Flora si Timotei Duma, cu totii prezenti zilele acestea la Locarno.

Criticul de film Iulia Blagaa scris in cronica filmului de pe HotNews.ro ca "Periferic" e "inspirat dintr-o poveste scrisa de Cristian Mungiu si Ioana Uricaru, si pare iesit din trena lui "432". Nu ca optiune stilistica, ci ca atmosfera. Bogdan George Apetri, ajutat de coscenaristul Tudor Voican, prevesteste o Romanie a viitorului catastrofala din punct de vedere uman. Probabil ca acesta e lucrul care te izbeste cand vezi "Periferic", povestea unei prostituate inchise pe nedrept care in cele 24 de ore de invoire (pentru a lua parte la inmormantarea mamei) vrea sa faca rost de bani de la fostul peste si sa-si ia copilul pe care il are cu acesta pentru a fugi din tara. Unitatea de timp da un ritm precis povestii compartimentate in functie de fiecare personaj cu care eroina, Matilda (Ana Ularu), se intalneste si de ora cand se intampla acest lucru. Ceea ce ar putea fi miezul filmului e introdus in ultima parte, dupa ce Matilda bifeaza trei persoane importante din viata ei: fratele (Andi Vasluianu) care e baiat bun dar cu frica nevestei, cumnata (Ioana Flora) care e o scorpie fara suflet (dar gravida) si pestele (Mimi Branescu), un grobian fara scrupule, care a expediat copilul la orfelinat si acum are alta protejata pe care o vinde sadicilor".

Selectat in competitia oficiala a celei de-a 63-a editii a Festivalului de Film de la Locarno, filmul "Periferic" a avut prima proiectie oficiala marti, 10 august, urmata de cate o vizionare miercuri si joi.

"Periferic" este o co-productie romano-austriaca, iar co-producatorul Josef Aichholzer (Aichholzer Filmproduktion) este detinatorul unui premiu Oscar pentru cel mai bun film strain: "Die Falscher/ Falsificatorii" (2007). Filmul este distribuit pe plan international de MK2.

Festivalul de Film de la Locarno, fondat in 1946, este unul dintre cele mai vechi si mai importante festivaluri de film din lume, alaturi de cele de la Cannes si Venetia. De-a lungul anilor, festivalul a fost o rampa de lansare pentru regizori precum Stanley Kubrick, Milos Forman, Jim Jarmusch, Mike Leigh, Gus Van Sant, Spike Lee si multi altii. Selectia de filme inglobeaza in fiecare an principalii autori de azi si de maine, Locarno devenind intre 4 si 14 august capitala cinema-ului de autor.