Intre 6-15 august, Rasnovul se trezeste la viata. E in festival. De film istoric. Eugen Istodor publica, pe blogul Uichendist.ro, un interviu cu Nicolae Pepene, directorului de Festival de la Rasnov.

Ce mai este istoria astazi?

Nimic pentru multi, totul pentru cei ce vor sa stie. O sperietoare pentru trecutul unora, propaganda facila pentru altii, profesori mucegaiti sau elevi plictisiti. Fiecare alege ce vrea.

De ce festival de film istoric in Cetatea Rasnov?

Pentru ca si filmele fac istorie.

Faceti o scurta istorie a propriilor filme istorice vazute de dvs., din copilarie pina astazi.

M-am trezit soim cu ,,Pistruiatul", am devenit pionier cu ,,Mihai Viteazul", am refuzat sa devin UTC-ist cu ,,Nemuritorii", m-am pacalit in decembrie 89 cu ,,Ringul", in studentie m-am dedulcit la filmele istorice poloneze, l-am corupt pe primarul Rasnovului cu ,,Batalia pentru Roma", ,,La vita e bella" a fost primul film vazut cu viitoarea sotie si la Rasnov o sa revad, peste cateva zile, ,,Pistruiatul" impreuna cu cei doi copii ai mei.

Risnov azi este un tirg prin care treci ca sa ajungi in Moeciu-Bran. Ce e Risnovul, ce e de vazut in Risnov, ce e traditional de mincat si baut in Risnov?

Targ? Poate burg, si merita sa-l vizitati tocmai pentru ca ne-am pastrat departe de kitsch-ul vecinilor din trecatoare. In 1920, un oaspete al Rasnovului scria pe spatele unei carti postale prietenului sau din Bucuresti: ,, Aer bun, peisaje frumoase, mancare buna, treaba chibzuita, ma vad expus la ingrasat. Este bine daca nu s-a schimbat nimic de atunci?

Cetatea in sine e deschisa? Care-i istoria uitarii ei?

In sinea noastra a fost deschisa tot timpul. Da, cetatea s-a redeschis; ,,carciuma investitorilor" s-a inchis. Uitare?! Nimeni n-a uitat nimic! Din fericire.

Comenteaza peblogul Uichendist.ro