Cineastul Razvan Georgescu, membru in comisia care a evaluat proiectele de documentar la actuala sesiune de concurs, il acuza pe presedintele CNC, Eugen Serbanescu, de amestec in jurizare, cerandu-i ministrului Culturii sa anuleze sesiunea ale carei rezultate urmau sa fie anuntate in 5 august. Ministrul Kelemen Hunor a discutat azi cu membrii asociatiei DocuMentor, dar o solutie nu a luat inca.

Razvan Georgescu denunta in scrisoarea pe care i-a trimis-o saptamana trecuta ministrului Culturii si Patrimoniului National, Kelemen Hunor, anumite vicii de procedura de care s-ar fi facut vinovat Eugen Serbanescu, exprimandu-si de asemenea nedumerirea fata de obiectivitatea celor doi colegi de comisie (Marin Traian si Doru Mitran), deoarece proiecte notate de el cu punctaj foarte mic au obtinut de la acestia un punctaj cu mult mai mare.

In privinta incalcarilor regulamentului de concurs, regizorul si producatorul Razvan Georgescu se refera la faptul ca Eugen Serbanescu a intrat in sala unde aveau loc sedintele comisiei de selectie, ca a inmanat lista cu punctajele secretariatului tehnic doar unui singur membru al comisiei s.a., concluzionand cu titlu general ca presedintele CNC ar fi "manipulat subtil" desfasurarea jurizarii.

Razvan Georgescu mai sustine ca la etapa a doua de concurs nu a avut loc o evaluare reala a dosarelor. "Desi la precedentul concurs au existat semnale clare in ce priveste interpretarea aleatorie si disfunctionala a modului in care producatorii au intocmit declaratiile din dosarul de proiect, nu a avut loc nicio analiza reala a dosarelor. Faptul ca dl. Eugen Serbanescu a pus la dispozitia juriului dosarele proiectelor in aceeasi clipa cu solicitarea de a semna fisele de evaluare efectuate de catre Secretariatul tehnic a dus la o situatie confuza", scrie Razvan Georgescu in scrisoare.

Cineastul i-a amintit ministrului Culturii cateva dintre punctele slabe pe care si Cristian Mungiu, membru anterior al comisiei de evaluare a proiectelor din fictiune, le facuse publice la inceputul anului trecut:

"- Nu exista criterii pentru alegerea lectorilor de scenarii. Modalitatile de a evalua competenta potentialilor membri lipsesc. Dar chiar si asa, daca cei care isi asuma aceasta sarcina publica de a citi si aprecia ar face-o dupa priceperea lor insa cu perfecta onestitate, rezultatele ar trebui acceptate. Din pacate, insa, cei ajunsi in aceasta comisie de lectura reprezinta in multe cazuri in mod fatis interesele celor care i-au trimis. Pot aparea situatii cand lectorii sunt supusi rugamintilor, presiunilor, interventiilor, amenintarilor si santajelor. Dupa aprecierea mea, acesta este aspectul cel mai grav si inacceptabil al modului in care se desfasoara in prezent concursul.

- Procedural, discutiile membrilor comisiei de selectie si discutiile acestora cu Directorul General al C.N.C. nu se inregistreaza pe suport audio si nu se consemneaza intr-un document scris si semnat, ceea ce face ca, in final, nimeni sa nu poarte nicio raspundere pentru chestiunile comunicate verbal", scria Cristian Mungiu la inceputul lui 2009. Dupa ce acesta si-a facut publice comentariile, noi intalniri au avut loc la Ministerul Culturii, patronate de ministrul de atunci, Theodor Paleologu, vizand modificarea Regulamentului de concurs.

Ministrul nu se pronunta inca public

documente

CV - Razvan Georgescu

(2 Aug 2010) DOC, 29KB

Razvan Georgescu, cineast roman nascut la Timisoara si stabilit in Germania, a produs pana acum o parte dintre proiectele lui Florin Iepan, semnand printre altele documentarul "Testimonial", selectionat la festivaluri importante si recompensat printre altele cu Prix Europa. Georgescu are experienta in evaluarea proiectelor, cel mai recent fiind lector evaluator al Programului MEDIA al UE pentru concursul de dezvoltare scenarii.

Razvan Georgescu l-a rugat pe ministrul Kelemen Hunor sa alcatuiasca o comisie ministeriala care sa ateste neregulile semnalate de el, precum si sa solicite CNC o re-analizare a proiectelor inscrise in concurs la sectiunea documentar. Partea proasta este ca Georgescu a semnat deja fisele de evaluare ale proiectelor, precum si punctajele, desi a refuzat sa semneze hotararea comisiei privind clasamentul si punctajele finale.

Azi, reprezentantii Asociatiei DocuMentor au avut o intalnire cu ministrul Kelemen Hunor. Daca acesta nu a dorit sa dea declaratii presei pana cand nu se clarifica lucrurile, Alexandru Solomon, membru DocuMentor, a declarat pentru HotNews.ro ca asociatia se solidarizeaza cu gestul lui Razvan Georgescu si ca inca din luna mai aceasta a contestat la CNC ideea ca Marin Traian (fostul realizator de televiziune) si operatorul Doru Mitran sa faca parte din comisia de jurizare a proiectelor de documentar, pe motiv ca nu au competenta necesara.

"Atunci, CNC ne-a respins contestatia pe motiv ca am depus-o dupa decizia de numire, desi n-am inteles cand trebuia sa contestam", a declarat Alexandru Solomon pentru HotNews.ro. In comunicatul pe care l-a dat publicitatii azi, Asociatia DocuMentor aminteste de anul 2007, cand membrii sai Adina Bradeanu si Florin Iepan, care facusera parte din comisia de evaluare a proiectelor de documentar, au refuzat si ei sa semneze hotararea de validare a rezultatelor. Cu toate acestea, rezultatele au ramas neschimbate.

Urmatorul pas este intalnirea membrilor Consiliului de Administratie al CNC, care trebuie sa valideze rezultatele. Se pare ca Razvan Georgescu le-a trimis si lor o scrisoare mai specifica.

Aceasta este prima sesiune a concursului de finantare din 2010. Anul trecut nici o sesiune nu a avut loc din pricina gafei birocratice a CNC-ului care nu a trimis la timp schema pentru ajutorul de stat la Uniunea Europeana de la Bruxelles, intelegerea cu UE pentru ajutorul de stat pana in 2014 fiind esentiala pentru organizarea concursului de finantare a proiectelor.

Ultima sesiune a concursului de finantare a avut loc in noiembrie-decembrie 2008. Aproape la fiecare sesiune se isca cel putin un scandal, interesele fiind mari in jurul banilor publici, iar presupusele manipulari, santaje si jocuri de interese fiind greu de dovedit.