Scenarista favorita a lui Luchino Visconti, Suso Cecchi D'Amico, care a scris, printe altele, scenariile pentru "Hoti de biciclete", "Rocco si fratii sai" sau "Ghepardul", a decedat la Roma, la varsta de 96 de ani, anunta agentia italiana de presa Ansa, preluata de AFP.

Hoti de biciclete (1948)

Nascuta in 21 iulie 1914 intr-o familie de burghezi intelectuali, Giovanna Cecchi, fiica scriitorului si criticului Emilio Cecchi si a pictoritei Leonetta Pieraccini, a crescut intr-o atmosfera impregnata de cultura engleza si si-a facut studiile la liceul francez din Roma.

Profund antifascista, cu un temperament rebel, isi incepe cariera de scenarista dupa razboi si cunoaste succesul dupa colaborarea la realizarea scenariului celebrului film "Hoti de biciclete", al lui Vittorio De Sica. Ideea furtului de biciclete i-a apartinut.

Prietena cu mari scriitori (Alberto Moravia, Ennio Flaiano) si actori (Anna Magnani, Aldo Fabrizzi), lucreaza cu cei mai mari regizori italieni (Michelangelo Antonioni, Francesco Rosi, Mario Monicelli...), dar intalnirea cu Luchino Visconti a dat nastere unei colaborari de exceptie.

Rocco si fratii sai