Festivalul International de Film Tofifest din Polonia i-a decernat Premiul Silver Angel si titlul de cel mai bun regizor lui Bobby Paunescu, autorul peliculei "Francesca", informeaza un comunicat din partea Media Consulta International.

Bobby PaunescuFoto: Mandragora Movies

Premiul, in valoare de 5000 euro a fost acordat de Agnieszka Odorowicz, directorul Institutului Polonez de Film.

Festivalul, aflat la cea de-a opta editie, s-a desfasurat in perioada 26 iunie - 2 iulie, in orasul Torun.

Filmul "Francesca" a concurat in competitia principala ON AIR, alaturi de alte sapte, filme printre care 10 to 11 (Pelin Esmer), Altiplano (Peter Brosens), Eyes Wide Open (Haim Tabakman), Felicia inainte de toate (Razvan Radulescu si Melissa de Raaf), Street Days (Levan Koguashvili), To the Sea (Pedro González-Rubio) si Women without Men al regizoarei Shirin Neshat.

Marele Premiu - Golden Angel al Tofifest 2010 a fost decernat filmului 10 to 11 al regizorului Pelin Esmer (o coproductie Turcia-Germania-Franta, 2009).

Juriul competitiei ON AIR a fost alcatuit din regizorul spaniol al filmului Yo Tambien!/Me to! - Alvaro Pastor, co-fondatorul programului festivalului din Rotterdam - Rik Vermeulen, actrita originara din Torun - Olga Bołądź , documentaristul Jacek Bławut si expertul in film si realizator al revistei Ha!Art - Piotr Marecki.

In contextul pagubelor majore provocate de inundatiile recente, banii oferiti ca premiu vor fi donati persoanelor afectate din Moldova.

Regizorul Bobby Paunescu a primit premiul pentru cel mai bun debut international la Festivalul de Film East End din Londra (22 - 30 aprilie), tot pentru lungmetrajul "Francesca".

Filmul "Francesca", produs de Anca Puiu, Cristi Puiu si Bobby Paunescu, cu Monica Barladeanu in rolul titular, spune povestea unei educatoare care decide sa emigreze in Italia, pentru a avea o viata mai buna. Ea reuseste sa obtina o slujba langa Milano, ii convinge pe parintii sai sa o sustina, iar iubitul ei o va urma in Italia.

Lucrurile devin din ce in ce mai complicate, deoarece se dovedeste ca iubitul Francescai are necazuri legate de un imprumut pe care nu l-a putut returna.

Din distributie, alaturi de Monica Barladeanu, fac parte, printre altii, Doru Boguta, Luminita Gheorghiu, Teodor Corban, Doru Ana, Mihai Dorobantu, Dana Dogaru.

Filmarile au avut loc in iulie - august 2008, iar postproductia a fost finalizata in aprilie 2009. Filmul "Francesca" a starnit controverse in Italia, dupa ce a avut premiera mondiala la Festivalul de Film de la Venetia, in septembrie 2009. Prima proiectie a peliculei a starnit protestele deputatei Alessandra Mussolini, care a cerut interzicerea filmului in Peninsula, pentru ca ar contine insulte la adresa ei. In final, justitia italiana a decis in favoarea realizatorilor romani.​