Actorul Dennis Hopper, devenit celebru dupa ce a regizat si jucat in filmul-cult din 1969 "Easy Rider", a decedat sambata la locuinta sa din Venice, in urma unor complicatii ale unui cancer de prostata. Dennis Hopper avea 74 de ani.

Intr-o cariera care se intinde de-a lungul unei jumatati de secol, Hopper a jucat alaturi de mentorul sau, James Dean, in Rebel fara cauza si in Gigantul, in anii '50, si a interpretat remarcabil rolurile unor maniaci in filme precum Apocalipsul acum, Catifeau Albastra sau Speed.

A fost nominalizat de doua ori la Oscar - pentru scenariul la "Easy Rider", scris impreuna cu Peter Fonda si Terry Southern), si pentru drama "Hoosiers", din 1986, unde a interpretat rolul unui antrenor alcoolic de baschet.

"Easy Rider", considerat unul dintre cele mai mari filme ale Americii, a contribuit decisiv la deschiderea unei noi epoci, in care vechea garda a Hollywoodului a fost obligata sa cedeze puterea unor regizori tineri precum Francis Ford Coppola si Martin Scorsese.

Filmul cu buget redus introduce in Hollywood lumea fumatorilor de marijuana, a traficantilor de cocaina si a motocilistilor pletosi.

"Am trecut prin toti anii '60 si nimeni nu a facut un film despre cineva care fuma iarba fara sa iasa afara si sa ucida cateva asistente medicale. Am vrut ca Easy Rider sa fie un remember pentru acea perioada", explicase Hopper, pentru Entertainment Weekly, in 2005.

Alaturi de Hopper si de Fonda apare in film pe atunci necunoscutul Jack Nicholson, care juca rolul unui avocat alcoolic. Dar distributia nu a fost deloc una armonioasa. Hopper avea certuri violente cu toata echipa iar Fonda l-a descris mai tarziu ca "mica ciudatenie fascista".

Hopper s-a imbolnavit in septembrie 2009. A continuat sa munceasca pana aproape de finalul vietii, dar ultimele luni i-au fost umbrite de divortul de cea de-a cincia sa sotie, Victoria Duffy.

Viata sa privata a fost agitata. Printre casatoriile sale figureaza si un mariaj de opt zile cu Michelle Phillips, din Mamas and Papas, care ulterior a declarat pentru Vanity Fair ca a fost supusa unu tratament "cumplit".

Hopper are patru copii.

Dennis Hopper si Christopher Walken, in True Romance